« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana
EH, DA...

Kaznili prodavačicu kolača a ignoriraju milijunsku prodaju pasa

Prijatelji životinja traže od institucija da sankcioniraju obavljanje neregistrirane djelatnosti

Strašno!
Strašno! (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

prodaja pasa

Proteklih dana Državni inspektorat kaznio je prodavačicu kolača na tržnici zato što nije imala registriranu djelatnost. Istodobno, udruga Prijatelji životinja godinama upozorava da se svakodnevno prodaju štenci i druge životinje bez ikakve kontrole nadležnih inspekcija, evidencija prihoda i naplaćenih poreza. Ukazuju na nevjerojatno apsurdnu situaciju kada se kažnjavaju oni koji prodaju kolač za nekoliko eura, ali potpuno zaobilaze one koji uzgajaju i prodaju živa bića za stotine, pa čak i tisuće eura.

 „U Hrvatskoj cvjeta trgovina kućnim ljubimcima, no naše inspekcije i ministarstva to ne zanima, iako je sve javno dostupno. Oglasnici su prepuni pasa, mačaka, kunića, ptica, gmazova, dakle, živih bića, čiji uzgajivači nemaju registriranu nikakvu gospodarsku djelatnost. Životinje drže u katastrofalnim uvjetima, što im bitno smanjuje troškove uzgoja, ne podliježu kontroli uvjeta držanja osim ako ih netko prijavi, a pritom ostvaruju golemu nelegalnu i neoporezivu dobit uzgojem i prodajom životinja", upozoravaju Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da su proveli istraživanje oglasa za prodaju pasa u najpopularnijem hrvatskom oglasniku tijekom dva mjeseca. Pregledali su i evidentirali više od 1400 oglasa za prodaju više od 5300 pasa u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti 2.370.000 eura, što bi na godišnjoj razini iznosilo oko 14.000.000 eura! Ovom brojkom obuhvaćen je samo jedan oglasnik i samo psi, dok se prodaja raznih vrsta životinja oglašava i u drugim oglasnicima u zemlji i inozemstvu te na društvenim mrežama, u drugim medijima i u gotovo svim veterinarskim ordinacijama. U istraživanje nisu bili uvršteni oglasi za parenje, što isto donosi ekonomsku korist. Radi se o sivoj ekonomiji, čime se oštećuje državni proračun i nanosi šteta društvu!

Naime, bilo koja trgovina regulirana je brojnim propisima. Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti obavezuje i uzgajivače životinja i oglašivače. Zakon o trgovini sankcionira one koji nisu registrirani a obavljaju djelatnost trgovine, dok se na uzgajivače primjenjuju i Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit.

„Osim što svi uzgajivači koji prodaju kućne ljubimce trebaju imati registriranu gospodarsku djelatnost, trebaju i registrirati uzgoj pri Ministarstvu poljoprivrede, no mnogi i to izbjegavaju. Određen broj uzgajivača, temeljem ostvarenih prihoda koji premašuju deset prosječnih bruto plaća u Hrvatskoj, trebali bi biti i obveznici PDV-a!" ističu Prijatelji životinja.

Uz velike uzgajivače, tu je i velik broj malih, koji često putem šifriranih oglasa, korištenjem neregistriranih mobitela, objavom lažnih brojeva mikročipova pasa i njihovom predajom na usputnim benzinskim postajama pokušavaju biti potpuno nevidljivi. Prijatelji životinja uvjereni su da bi pojačana kontrola i tjeranje ove okrutne trgovine u legalnost osigurala sljedivost i bolju skrb za životinje. Osim toga, odbacivanje lako dostupnih, jeftinih i neoznačenih kućnih ljubimaca stvara troškove jedinicama lokalne samouprave, koje ih moraju zbrinjavati.

„Neregistrirano obavljanje djelatnosti uzgoja ljubimaca u svrhu prodaje dužan je pratiti i sankcionirati i Državni inspektorat i bez naših prijava, no nije nam poznato da su reagirali na ijedan slučaj. Obratili smo se i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bismo ih potaknuli da, ako je potrebno, dopune i pojasne propise te da se potakne rad inspekcija u sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti", rekli su iz udruge Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da, umjesto kupnje, udome neku od brojnih napuštenih životinja i da prijavljuju neregistriranu prodaju životinja. Više informacija dostupno je na www.prijatelji-zivotinja.hr 

10.03.2024. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh