« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SVETIŠTA

Katolički vjernici slave Veliku Gospu

Blagdan Velike Gospe, dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije, koji je ujedno i državni praznik, obilježava se u subotu tradicionalno širom Hrvatske

Velika Gospa slavi se diljem Hrvatske
Velika Gospa slavi se diljem Hrvatske (Shutterstock)
Više o

slavlje

,

vjernici

,

Velika Gospa

Blagdanska procesija u povodu svetkovine Velike Gospe krenula je u subotu prijepodne ispred crkve Gospe sinjske, a sliku Gospe sinjske u procesiji nose sinjski alkari.

Procesiju predvodi nadbiskup zagrebački i izaslanik Pape Franje kardinal Josip Bozanić, koji će predvoditi misno slavlje po završetku procesije.

U procesiji u Sinju sudjeluje nekoliko desetaka tisuća vjernika, a po nekim informacijama nazočno ih je gotovo 100.000. Sinjani su rekli kako se ne sjećaju da je ikada na blagdan Velike Gospe bio nazočan toliko velik broj vjernika.

Krećući se sinjskim ulicama, sudionici procesije pjavaju pjesme u slavu Gospe sinjske. To pjevanje povremeno je prekidano porukama preko razglasa, u kojima se među ostalima čuje: "Danas smo postali opasnost sami sebi jer smo međusobno posvađani i podijeljeni", "Gospe sinjska oslobodi nas pošasti bijele kuge".

Svetkovina Velike Gospe u Sinju ove je godine u znaku 300. obljetnice slavne pobjede šačice kršćanske vojske nad premoćnom turskom vojnom silom pod Sinjem posredovanjem Gospe, 15. kolovoza 1715. godine.

Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici prošle je godine posjetilo oko 50 tisuća hodočasnika, a ove godine predviđaju da će ih doći i više. Veću posjetu, od bar oko 40 tisuća ljudi, očekuju i Svetištu Majke Božje Trsatske na Trsatu (Rijeka), kao i u Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, koje tradicionalno na taj blagdan posjeti 60-70 tisuća vjernika.

S obzirom da Svetište Gospe od suza u Pleternici kod Požege ove godine slavi 60. obljetnicu štovanja Gospe od suza i 10. obljetnicu proglašenja Pleternice Svetištem, i tamo se očekuje veći brojem hodočasnika nego prošle godine.

15.08.2015. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh