« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
5.9

Katedrala u Washingtonu oštećena u potresu

Zbog potresa su se odlomila tri šiljka na središnjem tornju te gotičke građevine, četvrte najviše strukture u Washingtonu

Nacionalna katedrala u Washingtonu
Nacionalna katedrala u Washingtonu (Wikipedia)
Više o

potres

,

Washington

,

katedrala

Potres magnitude 5,9 po Richteru koji je u utorak uzdrmao istok SAD-a oštetio je Nacionalnu katedralu u Washingtonu, objavio je njezin glasnogovornik, a prenosi Hina.

Zbog potresa su se odlomila tri šiljka na središnjem tornju te gotičke građevine, četvrte najviše strukture u Washingtonu. "Postoje i druga manja oštećenja na potpornim pregradama s vanjske strane katedrale", rekao je glasnogovornik Richard Weinberg.

Nacionalna katedrala, zdanje teško 150 tona koje se gradilo 83 godine, zbog toga je zatvorena za javnost kako bi se provjerila oštećenja.

I nekoliko drugih američkih nacionalnih spomenika, Lincolnov, Jeffersonov i Washingtonov memorijal, zatvoreni su za javnost iz istog razloga. Manja oštećenja na krovu pretrpjela je i zgrada Union Stationa, glavnog željezničkog kolodvora u Washingtonu.

Epicentar potresa bio je u Mineralu, u saveznoj državi Virginiji, 150 km jugozapadno od Washingtona, na dubini od jednog kilometra. Pentagon i zgrada Kapitola u Washingtonu su evakuirani, kao i zgrade sudova u New Yorku te kontrolni tornjevi tamošnjih zračnih luka. U tom gradu i u Washingtonu mnogi su stanovnici zbog potresa istrčali na ulicu.

U potresu, osim što je izazvao ponešto panike, nitko nije ozlijeđen. Materijalna šteta također nije ozbiljnija.

Došlo je do manjih poremaćaja u zračnom i željezničkom prometu na istočnoj američkoj obali, koju rijetko pogađaju ovako snažni potresi, ali je brzo sve vraćeno u normalnu.

Bio je to najsnažniji potres u saveznoj državi Virginiji u posljednjih 125 godina, a osjetio se sve do Toronta.

24.08.2011. 08:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh