« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina
POPLAVE

Katastrofa u Gunji, Vlada obećala platiti sanaciju

Gunja je potpuno potopljena i svih pet tisuća stanovnika na vrijeme je evakuirano, a počele su preventivne evakuacije u Bošnjacima, Drenovcima i Vrbanji

Gunja je potpuno pod vodom
Gunja je potpuno pod vodom (Twitter/Kentauro)
Više o

poplava

,

Drinovci

,

bošnjaci

,

vodostaj Save

,

Gunja

,

Vrbanja

Gunja je potpuno poplavljena nakon što su u subotu probijeni savski nasipi kod Rajevog sela i Račinovaca, a u mjestu, prema riječima načelnika općine Hrvoja Lucića nema niti jedne kuće kojoj voda nije barem do prozora.

Neke kuće su i potpuno potopljene, a svi su stanovnici uspješno evakuiranji, što ne bi bilo moguće da se nije uključila i vojska helikopterima, pa je tako ovo mjesto od 5 tisuća stanovnika trenutno potpuno napušteno. 

Spasioci čamcima obilaze Gunju i zaseoke kako bi provjerili da netko nije zaostao, a za sada ne postoje naznake povlačenja vode. 

Preventivna evakuacija počela je u još nekim mjestima županjske Posavine - Bošnjacima, Drenovcima i Vrbanji temeljem odluke župana Bože Galića.

Iz Ureda za odnose s javnošćću Vlade poslali su priopćenje medijima u kojemu stoji da će Vlada u 100-postotnom iznosu financirati sve javne radove na sanaciji poplavljenih područja.

Osim financiranja, gradovima i općinama pogođenim poplavama bit će omogućeno angažiranje nezaposlenih osoba na komunalnim javnim radovima na sanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava. 

'Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, omogućit će financiranje tih radnika u punom iznosu, odnosno minimalnu plaću će im isplaćivati HZZ, bez participacije lokalnih jedinica vlasti', odluka je Vlade.

Programi javnih radova gradova i općina pogođenih poplavama iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, a po potrebi i drugih županija, odobravat će se po ubrzanoj proceduri - stoji u priopćenju. 

Ministarstvo financija priopćilo je da privremeno suspendiraju Zakon o fiskalizaciji za poplavljena područja i da za ovo razdoblje neće kažnjavati one koji su ga prekršili.

18.05.2014. 17:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh