« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MA DA?!

Katalonija želi referendum o odvajanju od Španjolske

Predsjednik Katalonije Artur Mas u četvrtak je u Barceloni najavio održavanje referenduma o osnivanju neovisne katalonske države, 9. studenoga 2014

Katalonija bi neovisnost
Katalonija bi neovisnost (Arhiva)
Više o

referendum

,

neovisnost

,

Španjolska

,

Katalonija

Španjolski ministar pravosuđa odgovorio je da se referendum "neće održati". Mas je rekao da je postignut dogovor s pripadnicima većine u katalonskom parlamentu da će se "referendum održati sljedeće godine", 9. studenoga 2014..

"Biste li željeli da Katalonija bude država? Da ili ne?", bit će prvo pitanje. Ukoliko je odgovor "da", iduće će pitanje biti: "Želite li da ta država bude neovisna?", kazao je Mas.

Po njemu, to vremensko razdoblje ostavit će vremena španjolskoj državi i državnim institucijama za pregovore s katalonskim vlastima o obliku koji bi trebao imati taj referendum, u okviru postojećih zakona.

Referendum "se neće održati a neće se održati jer naš ustav ne dopušta ni jednoj autonomnoj zajednici da stavi na glasovanje ili na referendum pitanja koja se tiču nacionalnog suvereniteta", rekao je Alberto Ruiz novinarima u Madridu.

Središnja vlada rekla je već u više navrata da će se boriti svim pravnim sredstvima protiv održavanja referenduma o eventualnoj neovisnosti Katalonije. 

13.12.2013. 08:03:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh