« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
CIRKUS

Katalonija proglasila neovisnost, Madrid aktivirao suspenziju

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zalažu za cjelovitost Španjolske - Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani - napustili su prostoriju u znak prosvjeda

Što će biti sutra... ne zna se
Što će biti sutra... ne zna se (Arhiva)
Više o

neovisnost

,

Katalonija

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne nezavisnost Katalonije od Španjolske, a španjolski parlament u Madridu sat vremena kasnije odobrio je izvanredne mjere u cilju sprečavanja odcjepljenja aktiviranjem članka 155. Ustava.

Katalonska vladajuća koalicija "Zajedno za Da" i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su zastupnicima pokretanje uspostave samostalne republike na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zalažu za cjelovitost Španjolske - Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani - napustili su prostoriju u znak prosvjeda. Njihovi prijedlozi prethodno nisu prošli glasovanje.

Nakon toga se prišlo glasovanju te je 70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike. Deset zastupnika je bilo protiv, a dvoje suzdržano.

27.10.2017. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh