« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
AFGANISTAN

Karzai odgodio predstavljanje sastava nove vlade

Prije nego nova vlada uopće počne s radom mora dobiti potvrdu parlamenta

(Getty Images)
Više o

Hamid Karzai

,

Afganistan

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji je izabran na drugi petogodišnji mandat, nakon izbora koje su obilježile prijevare, odgodio je za idući tjedan predstavljanje dijela svoje nove vlade u parlamentu, objavio je u utorak glasnogovornik parlamenta.

"Karzaijeva ekipa izvijestila je u ponedjeljak parlament o odgodi. Sjednica se neće održati prije idućeg tjedna", rekao je Haseb Nori, glasnogovornik afganistanskog parlamenta (tjedan u Afganistanu počinje subotom).

Nakon predsjedničkih izbora 20. kolovoza koje je u prvom krugu obilježilo veliko nepoštovanje izbornih pravila, Karzai se našao pod pritiskom međunarodne zajednice koja od njega zahtijeva da se uhvati ukoštac s korupcijom što izjeda zemlju i da sastavi vladu koja će imati uspjeha u borbi s talibanima.

Washington je upozorio Karzaija da će američka financijska pomoć ubuduće ovisiti o njegovim naporima na polju borbe s korupcijom, a državna tajnica Hillary Clinton predložila mu je koncem studenoga da ministre bira po stručnosti, a ne da na pozicije postavlja ratne vođe.

Parlament treba glasati o povjerenju novoj vladi prije nego ova počne s radom.

U vladi na odlasku bilo je 25 ministara. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 11:15:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh