« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
davis cup

Karlović oborio svjetski rekord u asovima i izgubio!

Div sa Šalate pokleknuo nakon 6-satne teniske drame u prvom susretu protiv Štepaneka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ivo Karlović

,

Davis Cup

,

Davis Cup reprezentacija

,

Radek Štepanek

Hrvatska teniska reprezentacija gubi 1:0 protiv Češke u susretu polufinala Svjetske skupine Davis Cupa. Bod za češku reprezentaciju osvojio je Radek Štepanek koji je nakon pet sati i 58 minuta igre pobijedio Ivu Karlovića 6:7 (5), 7:6 (5), 7:6 (6), 6:7 (2), 16:14.

Bio je to jedan od najdužih mečeva u povijesti Davis Cupa. Rekord još uvijek drže John McEnroe i Mats Wilander koji su 1982. godine igrali šest sati i 22 minute (9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6) no bilo je to prije uvođenja tiebreaka. Karloviću ostaje utjeha da je zabilježio čak 78 as servisa što je novi svjetski rekord.

Bio je to njihov treći međusobni susret i treća pobjeda za češkog tenisača. Prve dvije pobjede Štepanek je ostvario u Milanu 2005. i Stuttgartu godinu dana ranije.

Štepaneka je bodrilo više od 1500 čeških navijača, a Karlović je samo razočarano izjavio da je imao dojam da se igralo u Pragu, a ne u Poreču.

Karlović je sjajno otvorio meč. Nakon što je osvojio svoj servis, već u drugoj igri oduzeo je suparnički servis i došao do vodstva 2:0. Nažalost, njegova prednost nije dugo trajala i Stepanek je već u idućem gemu vratio izgubljeno.

Do konca seta oba tenisača su držala svoj servis i odluka je pala u trinaestoj igri. Ivo je odmah na startu došao do mini-breaka, a potom i do vodstva 4:1, te 5:2, što je mirno sačuvao.

U drugom setu oba tenisača su držala svoj servis do 'tiebreaka' koji je otišao na češku stranu. Štepanek je sa dva mini 'breaka' došao do vodstva 5:1 i mirno zaključio set.

Treći set također je razriješen u trinaestoj igri premda je Stepanek kod rezultata 5:5 imao break loptu, no Karlović će izvukao servisom. U 'tiebreaku' Karlović je poveo sa 3:0 i 4:1 uz dva 'mini-breaka', no nažalost nije iskoristio veliku prednost. Štepanek se vratio okrenuvši rezultat u svoju korist za 8:6 u 13. igri.

Niti četvrti set nije donio veće promjene u igri. Oba tenisača su čvrtso držala servis u svojim rukama i odluka je ponovo pala u 13. igri. Ovoga puta Karlović je nije pogriješio kada je došao do vodstva 4:1. Čak je povećao prednost na 6:1, što je bilo nemoguće ispustiti.

U petom setu u Davis Cupu nema 'tiebreaka' pa se čekalo tko će prvi izgubiti servis. Karlović je priliku dočekao u devetoj igri kada je kod vodstva 5:4 imao tri meč lopte, no Štepanek se sjajno izvukao.

Drugu priliku za oduzimanje servisa imao je Čeh koji je kod rezultata 10:10 imao brak loptu, no Karlović je možda i potezom dana spasio loptu, a potom osvojio servis za vodstvo 11:10. Kod rezultata 12:11, Karlović je imao i četvrtu meč loptu, no Štepanek je ponovo sjajno reagirao.

U 28. igri (14:14) Štepanek je dočekao novu loptu za obrat, prvu nije iskoristio, no nažalost drugu je. Točnije Karlović je nakon odličnog servisa zapucao volej na mreži i gurnuo Čeha pred vrata pobjede. Štepanek je veliku priliku iskoristio osvojivši svoj servis, a tako i pobjedu.

(HINA/Metro-portal)

18.09.2009. 21:17:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh