« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ljubio je narod

Kardinal Bozanić održao misu zadušnicu za Franju Tuđmana

U svojoj propovijedi kardinal nije prestajao hvaliti prvog hrvatskog predsjednika i kritizirati komunističku ideologiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Kiš/Cropix)
Više o

Josip Bozanić

,

Franjo Tuđman

,

misa zadušnica

,

prvi hrvatski predsjednik

U povodu 10. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali misu zadušnicu. Uz kardinala Bozanića u misnom su slavlju sudjelovala i petorica biskupa te 70-ak svećenika.

Misi zadušnici, uz članove obitelji Tuđman i mnogobrojne vjernike, bili su nazočni predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, predsjednica vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik vlade Darko Milinović, počasni predsjednik HDZ-a i bivši premijer Ivo Sanader, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks te predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang, članovi HDZ-a i saborski zastupnici.

Kardinal Bozanić rekao je u propovijedi kako na 10. obljetnicu smrti predsjednika samostalne hrvatske države dr. Franje Tuđmana u sabranosti i molitvi dublje promišlja o njezinoj nedavnoj povijesti. Osjećamo da se u predstavljanju te povijesti programatski događaju iskrivljavanja i da se ne prestaju skladati melodije po notama onih koji misle da se istina može zaustaviti po diktatu novih silnika. "Mi ponizno promatramo nama darovan hod u vremenu, a kršćanska odgovornost prema istini nas obvezuje da ne previdimo dobro. To je dio našega proročkoga poslanja danas. Možemo vagati pojedine postupke i odluke, političke naravi u svjetlu vjere, možemo imati različita mišljenja, ali ne smijemo zanijekati dobro", poručio je kardinal.

"Bez obzira na slojevitost života dr. Tuđmana, on je sebe uložio za slobodu drugoga čovjeka i pokazao iznimnu ljubav prema hrvatskom narodu ne niječući slobodu drugima", rekao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je da neki žele izbrisati to sjećanje te se posebno trude u mlade usaditi neku novu simpatičnost slike govoreći o razdoblju komunizma, a da tome nije tako, dovoljno svjedoči spomen na vrijeme početka demokratskih promjena, kada je istina iz tamnica i straha komunističkog totalitarizma prelazila u javni govor.

Predsjednik Tuđman u svojem je životopisu imao raznih stranica, a Bog je jedini pravedni sudac ljudskoga srca, rekao je kardinal Bozanić i dodao da smo se mi kao vjernici dužni zaustaviti na onima na kojima nedvojbeno progovara žrtva i nesebičnost zauzeta za istinu, odricanje od komotnosti, za slobodu drugih.

"Pokojni predsjednik mogao je ostati u svojemu miru kao što su to učinili mnogi, među kojima i oni koji su mu postali najveći neprijatelji. Znao je da se nalazi na mjestu s kojega se njegov glas može čuti daleko. Bio je svjestan snage, neistina i dimenzija zla koje je koristilo sredstva straha i nasilja, mogao je prihvatiti lagodnost, ali je pred spoznajom istine odgovorio žrtvom", podsjetio je kardinal.

"Bez obzira na slojevitost života dr. Tuđmana, on je sebe uložio za slobodu drugoga čovjeka i pokazao iznimnu ljubav prema hrvatskom narodu ne niječući slobodu drugima. I politički, i vojno, i gospodarski u vrijeme kada je sve govorilo protiv obrane hrvatskoga naroda i pravednih težnji za vlastitom državom predsjednik Tuđman u sebi je nosio tu dragocjenu klicu otklona od straha. U takvom smo vremenu živjeli s pokojnim predsjednikom, koji je i sam osjetio njegovu težinu svjestan da ljudi staroga totalitarnoga i zločinačkog sustava mogu donijeti nove plodove samo duhovnim obratom", istaknuo je u propovijedi kardinal.

"Pokojni predsjednik mogao je ostati u svojemu miru kao što su to učinili mnogi (...) ali je pred spoznajom istine odgovorio žrtvom", podsjetio je kardinal.

"Međutim, to je iznimno teško jer se otvorio prostor raznih zloporaba do nemoralnih stjecanja materijalnih dobara. Te zloporabe nisu prezale da se na tuđoj žrtvi gradi još veća nepravda. Posljedice osjećamo do danas jer se melodija komunističke ideologije nastavila svirati, ali drugim instrumentima", rekao je kardinal Bozanić.

Obitelj Tuđman misu zadušnicu za prvoga hrvatskog predsjednika slavit će sutra navečer u crkvi Svete Mati Slobode, a misu će predvoditi biskup gospićko-senjski, mons. Mile Bogović.(hina/metro-portal)

10.12.2009. 20:43:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh