« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
MIR S VAMA

Kardinal Bozanić čestitao Uskrs

Uskrsnuće mijenja lice svijeta unoseći u njega kršćansku nadu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

Uskrs

,

Josip Bozanić

,

uskrsna čestitka

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je vjernicima u domovini i inozemstvu te svim ljudima dobre volje Uskrs zaželivši da uskrsnuće Gospodinovo razori tmine i obasja budućnost svih, mlađih i starijih, zdravih i bolesnih, tužnih i radosnih.

Obrativši se vjernicima putem radija i televizije, kardinal Bozanić je rekao: "Ulazim u vaše domove u ovoj svetoj vazmenoj noći, noseći vam uskrsni navještaj. Radujem se vašem okupljanju i vašem zajedništvu u obiteljima diljem Domovine i svijeta. A posebnu blizinu izražavam svima usamljenima. Izričem svakome od vas onaj isti pozdrav, koji je Isus nakon svoje muke, smrti i uskrsnuća, uputio apostolima: Mir vama!"

Podsjetivši kako su prije susreta s uskrslim Kristom, apostoli bili u dvorani, zatvoreni i zabrinuti, kardinal je rekao da su osjećali očajanje, stid i sumnje... Ipak, istaknuo je, negdje duboko u njima postojale su Isusove riječi i geste koje su dozrijevale ispod suhe kore i klijale istinom da Bog zapravo nije nikada bio prisutniji kao u tim trenucima prividne odsutnosti.

"Potom se dogodio veliki obrat. Među apostolima se pojavio Isus Krist uskrsli i živi. On ih pozdravlja: ''Mir vama!'. Dvorana koja je do tada bila sklonište zabrinutih i preplašenih apostola, postala je mjestom spoznaje da smrt, grijeh i zlo, u životu nemaju posljednju riječ.

Uskrsli Krist u vazmenoj noći postaje središte svijeta, njegova ljubav provaljuje bedeme grijeha i smrti - počinje novo stvaranje."

"Kristovo uskrsnuće", istaknuo je kardinal Bozanić, "ne dopušta odbacivanje životne zbilje, makar ona izgledala beznačajnom, makar bila obilježena zemaljskim porazima. Kršćanin ne vjeruje u budući, nego u vječni život. Budući da je taj život vječan, on već traje. Svojom slobodom i istinom pozvani smo ga prihvatiti kao dar kojim u našoj povijesti Bog započinje tu vječnost. Uskrs govori da zemaljsko ne može zatvoriti život i nije u zemaljskome konačni smisao ljudskoga života."

Kardinal Bozanić rekao je da ga kao nadbiskupa zagrebačkog i sina hrvatskoga naroda boli neizvjesnost koja se širi među ljudima u našoj Domovini, i koja sve više nalikuje dvorani apostolske neizvjesnosti.

"Ne čini li se i vama", upitao je, "da se u dvorani našega društva, pod pritiskom različitih kriza: gospodarske naravi, a zapravo moralne i duhovne, želi dovesti u pitanje čovjekovo 'sutra', njegova budućnost? Čovjeku se potiho iscrpljuju: pouzdanje, povjerenje, veselje i radost življenja. Kao da se želi stvoriti naraštaj tužnih i potištenih ljudi, ljudi neizvjesne budućnosti.

U svemu tome navještaj Krista uskrsloga donosi novost koja je sposobna zapaliti ugašenu ili pritajenu nadu u čovjeku našega doba. To je moguće samo onda ako se živi zajedništvo s Isusom Uskrsnulim koji je postao čovjekom i bio raspet. Uskrs pruža novost života sa svojim iznenađenjima, među kojima je i žrtva", kazao je kardinal Bozanić.

Istaknuo je da uskrsnuće mijenja lice svijeta unoseći u njega kršćansku nadu.

"Poštovanje osobe, uzajamno povjerenje, odgovorna sloboda, suradnja i dijalog, ljubav i mir... uskrsnoga su jutra darovani čovjeku kako bi, obogaćen svim tim darovima, pošao ususret slabima, napadanima, nezaštićenima, siromašnima i starijima.

Uskrs ne dopušta zatvaranje u sebe. Uskrs nam govori da djeca i mladi, unatoč i teškoćama koje ih čekaju, imaju pravo radovati se budućnosti ispunjenoj mirom i ljubavlju. Uskrs nas poziva da se vjernički zauzmemo u društvenome tkivu koje tvori naše hrvatsko društvo. Zato nam valja pohitati 'još za mraka' i čuti objavu da je Isus Krist živ i prisutan", rekao je kardinal Bozanić.

"Neka Uskrsnuće Gospodinovo razori tmine i obasja budućnost svih, mlađih i starijih, zdravih i bolesnih, tužnih i radosnih! Bio svima, koji vjeruju u Krista i svim ljudima dobre volje, miran i blagoslovljen Uskrs!" - zaželio je kardinal Bozanić u uskrsnoj čestitki. (hina/metro-portal)

11.04.2009. 18:10:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh