« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MIR I LJUBAV

Kardinal Bozanić: Božić nudi pomoć i nadu u budućnost

Usred poteškoća sadašnjice, neka nam božićno vrijeme donese mir i radost, poručio je na polnoćki u zagrebačkoj katedrali kardinal Bozanić

Josip Bozanić
Josip Bozanić (Biljana Gaurina/Cropix)
Više o

Josip Bozanić

,

Božić

,

polnoćka

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvao je vjernike da u otajstvu Božića potraže pomoć u poteškoćama sadašnjice, da žive razumno, pravedno i pobožno, te se s nadom i pouzdanjem okrenu budućnosti.

"Usred poteškoća sadašnjice, neka nam božićno vrijeme donese mir i radost i neka nam pomogne otvoriti se Bogu koji je došao da nas spasi, da nam udijeli novu hrabrost i novo svjetlo na našem putu", rekao je kardinal, čestitajući vjernicima Božić.

Kardinal je upozorio i na otajstva siromaštva i poniznosti, jednostavnosti i nježnosti, koje su poruke Kristova rođenja u jaslama. "Njegova se ljubav pojavljuje u siromaštvu i osamljenosti", rekao je pozivajući vjernike da daruju ljubav kojom obogaćuju sebe i druge. Na tom putu, rekao je, uzor treba potražiti u pastirima, prethodnicima duhovnog iskustva svijetlog i radosnog susreta s Kristom jer "radost koja dolazi s neba darovana je svakom ljudskom srcu zahvaljujući utjelovljenju Sina Božjega".

Snažno svjetlo Krstova rođenja rastvara osjećaj nesigurnosti i težine, koji često opterećuje ljude, rekao je kardinal, ističući da se u božićnoj noći "pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi", koja poziva kršćane da se odreknu bezbožnosti i svjetovnih požuda te žive razumno, pravedno i pobožno.

Na tom putu, dodao je, posebno je važna nada koju nudi Božić i daje vjeru u budućnost. "U Crkvi i među kršćanima ne smije nestati nade. Nada ima i trajno će imati čvrste i neuništive temelje. To nam jamči otajstvo Božića što ga slavimo", poručio je Bozanić u propovijedi.

Kardinal Bozanić će danas, na Božić, predvoditi svečano euharistijsko slavlje u katedrali u deset sati. (hina/metro-portal)

25.12.2010. 09:05:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh