« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MEDIASERVIS

Karamarko: SDP-ove kritike su političke, a policija ne smije biti politizirana

Dolaskom Jadranke Kosor, koja policiji daje maksimalnu potporu, potpuno su "otvorena vrata" borbi protiv korupcije, tvrdi MUP-ovac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

MUP

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

policija

,

Tomislav Karamarko

,

Ivo Josipović

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ocijenio je večeras u radijskom intervjuu što ga je dao Mediaservisu kako su kritike SDP-a da policija progoni SDP-ove gradonačelnike "politički odgovor na konkretne slučajeve, dok policija treba biti depolitizirana" te da će "točka na i procesa depolitizacije biti novi zakon o policiji".

Istaknuo je da je osnovni kriterij policije kod podnošenja kaznenih prijava postoji li ili ne postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo te da u konkretnim slučajevima SDP-ovih gradonačelnika za policiju postoji osnovana sumnja da je kazneno djelo počinjeno. Dodao je da SDP nije tako reagirao kada je policija podizala kaznene prijave protiv članova nekih drugih političkih stranaka i ponovio da nema nedodirljivih.

Kad je pak riječ o osiguranju predsjednika Republike Ive Josipovića rekao je da nema nikakvih sukoba oko predsjednikova osiguranja te da se traži prava mjera koja će u potpunosti respektirati stil na kojemu inzistira Josipović, ali koja će zadovoljiti i kriterije struke. Osvrnuo se i na nedavnu izjavu predsjednika Josipovića da iz MUP-a "cure" informacije o njegovu osiguranju i o osiguranju premijerke Jadranke Kosor, potvrdivši da policija obrađuje taj slučaj.

Govoreći o razlozima smjene bivšega ravnatelja policije Vladimira Fabera, ministar je rekao da Faber, s kojim je dugo durađivao, nije otišao ni zbog jednog konkretnog slučaja. Na pitanje je li Faber otišao zbog bivšeg premijera Ive Sanadera, Karamarko je odgovorio kako to ne bi komentirao te da istinu onako kako ju on vidi, a čini mu se da je ona blizu prave isitne, "ne bi rado čuli ni Faber niti Sanader".

Karamarko je potvrdio dobru suradnju sa srpskom policijom potkrijepivši to primjerima istrage ubojstva novinara Ive Pukanića i nedavno pronađenoga tijela srpskoga državljana Cvetka Simića u zagrebačkome Jarunskom jezeru.

Na pitanje postoji li veza između snažnije borbe protiv korupcije i odlaska Ive Sanadera s dužnosti predsjednika Vlade, odgovorio je kako ne bi rekao da je to slučajnost i dodao da je u vrijeme Sanaderova odlaska "sazrijevao slučaj kamioni" koji bi se pak riješio sa Sanaderom kao i bez njega. Istaknuo je da je su dolaskom Jadranke Kosor potpuno "otvorena vrata" borbi protiv korupcije koja policiji daje maksimalnu potporu.

Kad je pak riječ o reakcijama policije za nedavnoga seljačkog prosvjeda rekao da se policiji, uz oštru reakciju zamjerala i velika blagost te da je policija morala zaštititi vitalne prometnice pri čemu su policajci bili i vrijeđani. Na pitanje o postupku policije prema novinarki Novoga lista Sanji Vukčević koja je željela fotografirati rukovanje Jadranke Kosor s ljudima u brodogradilištu, Karamarko je odgovorio da mu je žao što je riječ o novinarki te da bi se policajac ispričao da se nije ponašao prema pravilima struke. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 21:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh