« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Karadžić se htio predati?

Prema izjavama brata Radovana Karadžića, samozvani guru alternative planirao je predaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Dragan David Dabić

,

Radovan Karadžić

Kako prema statutu Haaškog suda svi procesi koji započnu nakon 31. prosinca 2008. godine trebaju biti predani domicilnim zemljama optuženika, Karadžić je navodno imao namjeru predati se srpskim vlastima početkom slijedeće godine.

Tako bi mu se sudilo u Srbiji, što Karadžić smatra primjerenim jer ne priznaje nadležnost Haaškog suda. Štoviše, ljuti se na predsjednika Srbije Tadića što ga je odlučio izručiti, jer smatra da su ga mogli skrivati još par mjeseci i tek tada objaviti uhićenje.

Stalno pristižu novi detalji o Karadžićevom alter egu, guruu alternative Draganu Davidu Dakiću, iz kojih je vidljivo da je cijela priča pomno pripremljena i izvedena, što navodi na zaključak da je Karadžić imao pomagače u tajnim službama, koje su napravile potpuno novu osobu, s besprijekornom karijerom i svim detaljima iz prošlosti potrebnima da bi priča bila uvjerljiva.

Nekoliko Internet stranica i detaljna, a opet teško dokaziva biografija zajedno s pomno odabranom maskom bili su toliko uvjerljivi da je Karadžić vrlo brzo stekao poklonike i publiku na predavanjima širom Srbije.

Ali, kako to obično biva, glave su mu došli najdraži. Teško da će Karadžićev sin Saša zatražiti isplatu 6,6 milijuna dolara u stilu američkih bounty huntera, no mogao bi. Jer, upravo sin Saša je nazvao Dragana Dabića, što je bilo dovoljno da postane sumnjivo svim službama koje su prisluškivale njegove telefone.

Interes sina najtraženijeg ratnog zločinca za psihijatra neobična izgleda koji se bavi alternativnom medicinom natjerao je tajne službe da saznaju sve o njemu, a dalje je sve bila puka rutina. Prema srbijanskim izvorima, u trenutku uhićenja Karadžić je imao spremne kofere, predstavio se kao Dabić i rekao da upravo kreće na odmor u Split.

Ali, na sreću, trenutno se kao Radovan Karadžić odmara u pritvoru Okružnog suda u Beogradu, uredno podšišan i obrijan i čeka prijevoz za Haag, kamo bi trebao stići nakon isteka zakonskog roka za žalbe, najvjerojatnije sredinom slijedećeg tjedna. Još kada bi mu se tamo do kraja godine pridružili i Ratko Mladić i Goran Hadžić, Haaški bi sud imao prilike opravdati svoje postojanje.

23.07.2008. 16:17:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh