« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
a da pustite boga na miru?

Kaptol uzvratio udarac Mesiću na nečuven način

Monsinjor Barišić u Sinju zamolio Gospu da nas oslobodi straha od križeva u javnim prostorima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vito Perić/CROPIX)
Više o

Mesić križevi

,

gospa sinjska

,

Barišić križevi

Nakon Mesićeva dva istupa Crkva je bila prilično povučena i mirna, no na blagdan Velike Gospe udarac se vratio na Pantovčak, i to na krajnje neprimjeren način. Vjerski blagdani često su bili povod za iznošenje stavova Kaptola o trenutnoj situaciji u zemlji, no izjava monsinjora Barišića na današnjem slavlju u Sinju nadmašila je sve dosadašnje.

Pred 80 tisuća vjernika u Sinju Barišić se zahvalio Majci Božjoj, no usput nije odolio spomenuti da je zamolio Gospu za oslobađanje od straha od križeva u javnim prostorijama naše domovine i društva, jasno se osvrćući na jednako provokativnu Mesićevu izjavu uoči blagdana.

Medije je proglasio piromanima koji će potpiriti vatru koja nas može sve progutati, a obitelj je proglašena isključivom zajednicom muškarca i žene, uz napomene da se egoistične želje žele pretvoriti u legalizirana prava, gađajući time kako istospolne zajednice tako i zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Vrlo sličnu poruku uputio je i kardinal Bozanić na slavlju u Mariji Bistrici, rekavši da je nijekanje prava na javno ispovijedanje vlastite religije i na djelovanje usmjereno upoznavanju javnosti s istinama vjere, negativno utječe na istinski razvoj.

Isključenjem religije iz javnog života onemogućuje se društvo slobode, a tada politika poprima tlačiteljski izgled, prisnažio je Bozanić.

Neprimjerenost i tajming izjava kako Mesića tako i dužnosnika Kaptola pokazuje da, nažalost, u ovoj zemlji postoji trajna kampanja kojoj je jedini i isključivi cilj vlast i moć, prikrivena ili otvorena, koja se temelji jedino na novcu.

Možda je pokojni Franjo Tuđman, nesvjesno i neželjeno, bio u pravu kada je stalno govorio o Judinim škudama. Izgleda da ih ima puno više nego što je on mislio, i da su se uvukle u svaku poru ljudima koji su na bilo koji način pri vlasti ili oko nje.

Kako niti jedna od tih izjava neće donijeti kruha na stol gladnima, vode žednima i ljubavi zaboravljenima, možda je ovaj dan prilika da hrvatski građani shvate da ih nije napustio samo premijer, nego i ostali ljudi kojima vjeruju. Okrenuli se pritom Bogu ili sebi samima, u svakom će slučaju bolje proći nego da slušaju one koji s govornica štite svoja mala lena i sitne interese ljudske pohlepe.

15.08.2009. 13:11:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh