« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Kapetan Dragan mora u Hrvatsku

Australski sud odbio je žalbu kapetana Dragana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

ratni zločinci

,

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

,

izručenje Hrvatskoj

Australski savezni sud u Sydneyu odbio je žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao "Kapetan Dragan", koji se žalio protiv izručenja Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika, objavio je australski dnevnik The Age.

Vasiljković se žalio na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novog Južnog Walesa iz 2007. koji je ustvrdio da je podoban za izručenje. Međutim, sudac Dennis Cowdroy je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovom izručenju. Vasiljković se nije pojavio na sudu prilikom izricanja presude, a njegovi odvjetnici su najavili kako će odluku o novoj žalbi donijeti nakon što prouće objašnjenje suca Cowdroya.

"Kapetan Dragan" je uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u zatvoru maksimalne sigurnost.

Po australskom Zakonu o izručenju iz 1988. godine, Vasiljković nakon odluke suda u Novom Južnom Walesu ima mogućnost uložiti ukupno tri žalbe različitim sudskim instancama, međutim prema pisanju The Agea ovo bi mu mogla biti zadnja žalba jer je ostao bez novaca, a kako navodi australski list svojim odvjetnicima ostao je dužan 193.000 dolara.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti ga da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg. (hina/metro-portal)

03.02.2009. 10:17:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh