« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
PROBLEMI?

Kaos u Londonu oko Brexita

Nejasno je što London želi, Brexit na brzinu ili dugotrajne pregovore. A nejasno je i kako teku pripreme

Boris Johnson na mukama
Boris Johnson na mukama (Arhiva)
Više o

Brexit

,

problemi

"Zar ne možemo stvari pojednostavniti", pita Michael Gove u novostvorenom Odboru za Brexit u Donjem domu britanskog parlamenta. Administracija sve čini samo nepotrebno kompliciranim, kaže on i predlaže brzinski razvod od EU-a. "Što ako jednostavno želim napustiti EU, pokrenem članak 50 i donesem samo najnužnije odluke, kako bih mogao napustiti EU?" Gove je jedan od vodećih zagovornika Brexita i svojom inicijativom zacijelo želi okončati raspravu o nedostatku faktičnog i strateškog plana britanske vlade za napuštanje Unije, o kojoj se proteklih dana govori u medijima.

Može li rješenje biti brz izlazak iz EU-a?

Jedan interni dokument konzultantske kuće Deloitte početkom tjedna je izazvao buru. U njemu stručnjaci koje je angažirala britanska vlada kažu kako nedostaje oko 30.000 službenika da bi se pripremilo kompleksne pregovore o Brexitu te da i dalje državna administracija nema jasan plan. Raste pritisak na premijerku da odredi smjer pregovora koji bi morali početi u travnju 2017.

Taj "gordijski čvor" Michael Gove bi najradije presjekao. On misli da bi se moglo odustati od prijelaznog rješenja, jednostavno prihvatiti gospodarske posljedice i bez okolišanja napustiti tržište Europske unije i carinsku uniju. Taj prijedlog državni službenici ne smatraju idealnim. Bolje je paralelno pregovarati o izlasku i budućim odnosima s Europskom unijom, smatra sir Simon Fraser.

On je, uostalom, potvrdio i u parlamentarnom Odboru da vlada još uvijek vesla u krug, bez cilja. "Još je u stanju prikupljanja informacija i još nema središnji plan." Vlada bi sad morala znatno pojačati rad ako na proljeće želi pokrenuti članak 50. "Još nismo ostvarili dovoljan napredak, a povećava se vremenski pritisak."

Ali, premijerka Theresa May je u aktualnom satu u Donjem domu ponovila da ona neće unaprijed davati informacije o ciljevima pregovora. Sve pripreme teku kako je predviđeno, ne može se govoriti o kaosu u Londonu, rekla je premijerka.

Boris ostaje Boris

Ali, njezin ministar vanjskih poslova Boris Johnson (naslovna fotografija) iskoristio je dvodnevni susret s europskim kolegama u Bruxellesu kako bi ponovo izazvao pomutnju u vezi s pozicijom njegove vlade. On polazi od toga da će Velika Britanija napustiti carinsku uniju, ali i dalje trgovati na unutarnjem tržištu EU-a, rekao je Johnson u intervjuu za jedne češke novine. Osim toga ponovio je tvrdnju da sloboda kretanja osoba nema ništa sa zajedničkim tržištem, da je to "glupost". Zbog toga ga je pregovarač Europskog parlamenta o Brexitu Guy Verhofstadt opomenuo da je u trećem članku Rimskih ugovora opisana upravo ta veza.

Potraga za razumnim rješenjem

Još oštriji je bio nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem u razgovoru za BBC: "On (Johnson) kaže stvari koje su intelektualno nemoguće, a politički neostvarive. Mislim da on Britancima ne pruža korektnu sliku onoga što je moguće i što se u pregovorima može postići." Dijsselbloem, koji je i šef euro-skupine, ponovo je upozorio na gospodarske posljedice. "Bit će to situacija u kojoj obje strane gube i najbolje bi bilo da svi ostave svoje osjećaje i pokušaju naći rješenja koja objema stranama uzrokuju najmanju štetu."

"Moramo ostati kod logike, ako napustimo put razuma morat ćemo živjeti s posljedicama", upozorava i Maria Dermertzis iz instituta Bruegel u Bruxellesu. Ona kaos u vezi s Brexitom promatra s ironijom, jer što god se sad kaže sigurno se neće tako dogoditi, smatra ona: "Prognoze više ništa ne vrijede." Ali, u vezi s brzim napuštanjem Unije kaže: "Nije jasno kako neki političar namjerava to prodati svojim biračima. Takvo što zaista ne bi trebalo željeti. Iako se u međuvremenu svašta može dogoditi."

Izgleda da Goveove i Johnsonove ideje nemaju veze s voljom birača. U novom ispitivanju britanskog instituta za sociološka istraživanja NetCen 90 posto ispitanih kažu da žele ostati na tržištu EU-a i u carinskoj uniji. I 49 posto Britanaca su čak spremni za to i dalje prihvaćati slobodu kretanja ljudi, ako je to cijena za ostanak na tržištu EU-a.

Povjerenje u britansko pravosuđe

"Ako tužba pred britanskim Vrhovnim sudom ne bude uspješna, onda u proces Brexita mora biti uključen Parlament", kaže Maria Demertzis. Ona se uzda u demokratske tradicije i snagu britanskog pravosuđa. Tada bi naime svaki zastupnik mogao u pregovore o Brexitu unijeti svoje ideje, a to bi jako odužilo cijeli postupak. "Gotovo je nemoguće da May održi rok o završetku priprema do ožujka."

Trenutno u vezi s Brexitom vlada potpuna zbrka. Četiri mjeseca nakon referenduma nema plana o britanskom izlasku, nego samo proturječna mišljenja o načinu i obliku Brexita. "Ostatak Europe čeka na Britance i nesigurnost traje", što već sad izaziva gospodarske i političke štete. A kako će na kraju pregovori teći i koje ciljeve će slijediti to jako ovisi o izborima iduće godine. "Presudni su izbori u Francuskoj i Njemačkoj. Ako se tu dogodi nešto loše, na kraju će sve biti moguće", smatra Maria Demertzis.

Piše: Barbara Wesel/DW
18.11.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh