« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
SAO DONJECK

Kaos na referendumu u istočnoj Ukrajini

Prema očekivanjima, EU ne priznaje referendum, a provođenje je bilo potpuno kaotično i namješteno na pobjedu separatista

Ovako se nadzirao referendum
Ovako se nadzirao referendum (Screenshot YouTube)
Više o

Ukrajina

,

ukrajinska kriza

,

Donjeck

,

Luhansk

,

referendum o neovisnosti

Referendum proruskih separatista o neovisnosti ukrajinskih regija Donjeck i Luhansk, koji Ukrajina i Zapad ne priznaju, odvijao se u nedjelju u kaotičnu ozračju i uz vrlo slobodno shvaćenu primjenu izbornih pravila, a obilježen je i sukobima u Slavjansku, javljaju dopisnici zapadnih agencija iz istočne Ukrajine.

Referendum o otcjepljenju dviju regija osudile su Europska unija i Sjedinjene Države, strahujući da je to korak bliže građanskom ratu.

Glasanje se odigravalo u potpunu raspadu sustava jer su glasači mogli glasati gdje god su htjeli, bez obzira na kojem su biračkom mjestu upisani, a organizatoru su tvrdili zapadnim medijima da će na kraju popise uspoređivati s popisima drugih biračkih mjesta.

Uz glasine o stotinu tisuća listića sa zaokruženim DA koje su vozili naoružani maskirani ljudi, dolazile su stotine izvješća o nepravilnostima koje se organizatori nisu ni pokušali potruditi ukloniti ne bi li referendum dobio makar nekakav privid objektivnosti.

Sve u svemu, tvrdi se da je izlaznost bila 70 posto, rezultati se očekuju u ponedjeljak popodne, a prve informacije od organizatora su da je 90 posto ljudi zaokružilo da.

Očekujemo nastavak farse s uspostavom parlamenata koji će donijeti deklaraciju o neovisnosti i potvrdu Dume o pripajanju Rusiji. 

12.05.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh