« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
STEPHEN HARPER

Kanadski premijer u petak dolazi u prvi službeni posjet Hrvatskoj

Posjet svjedoči o velikom napretku u razvoju godinama zahlađenih bilateralnih odnosa

(Wikipedia)
Više o

Jadranka Kosor

,

Kanada

,

Hrvatska-Kanada

,

Stephen Harper

,

Ivo Josipović

Kanadski premijer Stephen Harper u petak i subotu će službeno posjetiti Hrvatsku, u okviru svoje prve europske turneje u ovoj godini, koja obuhvaća summit Kanada-EU u Bruxellesu, te posjete Nizozemskoj i Njemačkoj, priopćio je u ponedjeljak njegov ured.

Harper, prvi kanadski premijer koji posjećuje Hrvatsku, u Zagrebu će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Pozdravljamo aktivnu ulogu Hrvatske u promicanju mira u regiji i izvan nje, i očekujemo daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je kanadski premijer u priopćenju.

Prvi službeni posjet kanadskog premijera Hrvatskoj svjedoči o velikom napretku u razvoju, godinama zahlađenih, bilateralnih odnosa dviju zemalja, koji po riječima Harperova glasnogovornika Dimitrija Soudasa na brifingu u ponedjeljak, "nikada nisu bili bolji".

Kanada je deseto najveće svjetsko gospodarstvo, s bruto nacionalnim dohotkom (BDP) od 1,281 milijardi dolara 2009., i jedna od najbogatijih zemalja svijeta s 31,639 dolara dohotka po stanovniku (2008.).

Hrvatska veleposlanica u Kanadi, Vesela Mrđen-Korać, ocijenila je u telefonskom razgovoru za Hinu kako Harperov posjet Hrvatskoj svjedoči da je političko-pravni okvir kanadsko-hrvatskih odnosa potpuno razvijen, te da postoji obostrani interes za razvoj gospodarskih i trgovinskih odnosa.

"To je povijesni prvi posjet kanadskog premijera Hrvatskoj. Kanadski premijeri rijetko putuju u Europu, i to obično u velike partnerske države. Hrvatska je prepoznata kao potencijalni politički i trgovinski partner u jugoistočnoj Europi i šire", kazala je Mrđen-Korać.

Premijer Harper je najavio da će se na summitu razgovarati o proširenju slobodne trgovine između Kanade i EU-a, te o ubrzavanju međunarodnog gospodarskog oporavka.(hina/metro-portal)

04.05.2010. 09:26:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh