« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
PROLAZNOST

Kamo su nestali Grunding, Telefunken, Nordmende?

Moderna zabavna elektronika svoje korijene vuče iz Njemačke. No zvučna imena vezana uz tehniku „Made in Germany" poput Telefunkena, Grundiga i Nordmendea su nestala. Što se s njima dogodilo?

Tehnika napreduje...
Tehnika napreduje... (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

potrošačka elektronika

,

Grundig

,

Telefunken

,

Nordmende

Povijest moderne zabavne tehnike tijesno je vezana uz Njemačku. Inženjeri Telefunkena u šezdesetima su bili presudni za razvoj TV-prijemnika u boji. No upravo je proboj televizora u boji označio početak pada tradicionalne njemačke kompanije koja je utemeljena još 1903., i to po nalogu nikog drugog nego cara Wilhelma II. Na kraju je Telefunkenu presudila konkurencija iz Azije. Ni spajanje s elektronskim divom AEG nije pomoglo polaganoj, ali sigurnoj propasti marke koja jednostavno nije pronalazila odgovore na ideje i impulse japanskih koncerna poput Sonyja.

Na kraju u osamdesetima od Telefunkena nije ostalo ništa više od imena. Poduzetnik Hemjö Klein pokušao je  2007. slavnom imenu udahnuti novi život, no bez uspjeha. Telefunken danas egzistira na tržištu samo kao ime iza kojeg djeluju mnogi proizvođači. Što baš i ne ulijeva puno povjerenje potrošačima.

Telefunken naljepnica, sadržaj iz Turske

Na ovogodišnjem sajmu zabavne elektronike u Berlinu IFA, koji traje do 6. rujna, Telefunken se pojavio s jednim TV-prijemnikom iza kojeg stoji (i kojeg proizvodi) širokom zapadnom tržištu potpuno nepoznati turski koncern Vestel. Turski koncern tržište opskrbljuje i kućanskim aparatima koji nose amblem tradicionalne njemačke marke. No na tržištu se pojavljuju i proizvodi s naljepnicom Telefunkena koji ne dolaze iz pogona turskog koncerna Vestel. Trgovački lanac Real prodaje u vlastitoj režiji zvučnike s oznakom Telefunkena. Jedna tvornica rasvjetnih tijela iz Brilona prodaje Telefunken rasvjetu, a da zbunjenost potrošača bude još veća, južnonjemačka tvrtka Kärcher, koju korisnici diljem svijeta poznaju po uređajima za čišćenje, na tržište je upravo izbacila električni bicikl marke Telefunken.

Grundigu je samo ime ostalo njemačko

Lista tradicionalnih njemačkih marki koje su tijesno povezane s razvojem zabavne elektronike, a koje sada egzistiraju isključivo kao ime, podugačka je. Metz, kojeg mnogi stariji Nijemci povezuju s pojmom TV-prijemnika, sada je u vlasništvu kineskog koncerna Skyworth i na IFA-i ponosno pokazuje svoj najnoviji LCD televizor s tzv. HDR tehnologijom. Metz još jedan mali dio svojih uređaja zaista proizvodi u Njemačkoj. Isto kao i tradicionalna marka Loewe, utemeljena 1923. No obje marke u Njemačkoj i na tržištu uopće igraju gotovo neprimjetnu ulogu. No dok su ove dvije tradicionalne marke još i zadržale manji dio proizvodnje u Njemačkoj, nekadašnji elektronski div Grundig se potpuno povukao iz svoje „domovine". Nakon brojnih peripetija, Grundig, koji je osnovan „tek" 1946., ali se zato povezuje s pojmom njemačkog privrednog čuda, od 2007. se nalazi u rukama turskog Holdinga Koç. Turski investor je u Njemačkoj zadržao samo nekoliko radnih mjesta u logistici. Mnogo vrjednije je samo ime koje je, zahvaljujući i mnogim „gastarbajterima", postalo sinonimom za blještavo potrošačko društvo Zapada. I dan danas vas nakon izlaska iz vlaka u Münchenu dočeka ogromna Grundigova reklama s unutarnje strane pročelja kolodvorske hale. Prizor je to koji je za mnoge došljake prvo što ugledaju kada stignu u Njemačku. No Grundig s Njemačkom, osim povijesti, nema više mnogo veze. 

Povratak Nordmendea

Na ovogodišnjem sajmu IFA jedna druga kultna njemačka elektronska marka slavi skromni povratak na tržište. Nordmende, osnovan 1923. u Dresdenu, nakon Drugog svjetskog rata je postao jedan od najvažnijih proizvođača radio i TV-prijemnika u Njemačkoj. Nakon posrnuća u šezdesetima i osamdesetima Nordmende je prodan francuskom Thomsonu, da bi na kraju samo kao ime završio u rukama njemačkog proizvođača satelitske opreme TechniSat. Budućnost Nordmendea novi vlasnik vidi u razvoju digitalnog radija. I Nordmende se nakon gotovo stoljetnog kruga vratio u Dresden.

Piše: Nenad Kreizer/DW
03.09.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh