« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
S BLOGA

Kako započeti suradnju sa strancima?

Svi sanjanju kako će raditi sa strancima, zarađivati lijepe novce i biti sretni, ali to nije nimalo lako

Rukovanje
Rukovanje (Shutterstock)
Više o

posao

,

stranci

,

širenje poslovanja u regiji

,

gospodarska suradnja

,

poduzetnica u Hrvatskoj

,

Martina Kocijan

Novine i web puni su opisa i popisa načina rada sa strancima. Ljudi se trude objasniti hrvatskim poduzetnicima da je odlično vrijeme za globalno širenje poslovanja. Prvi korak, bi prema tome bio - započeti suradnju sa strancima.

"Čuj, hoćeš ti krenuti putovati van Hrvatske, sad kad si već pokrenula agenciju?", pitam nedavno kolegicu. "A da, nadam se da hoću. Samo, nitko mi ne garantira da ću ako odem na sastanak sa strancima, posao i dobiti. A u startu mi je put veliki trošak...", odgovara.

Doista, svi mi (mali) sanjarimo kako ćemo raditi sa strancima, zarađivati lijepe novce (jer stranci mogu platiti više i na vrijeme) i biti sretni. A sad spustimo se na zemlju. Hrvatsku.

Što sve treba riskirati da bi se počelo raditi sa strancima?

1. Zasigurno puno vremena. Treba kontaktirati te neke strance, potencijalne partnere i klijente, treba komunicirati na stranom jeziku (i probati se ne osramotiti), treba napraviti web stranicu na stranom jeziku (jer tko će vam samo tako vjerovati da se nečim bavite, ako nemate što pokazati...).

2. Za sve nabrojano treba ponešto početnog kapitala (škola stranog jezika, web stranica, internet, telefon...).

3. Ako i kada upali neki dogovor, što i nije tako teško, treba biti spreman na sljedeći veliki korak...platiti si avion, autobus, vlak ili neki drugi prijevoz, bookirati smještaj i doista u tu zemlju i otići.

Tko je spreman za put?

"Najbolje je na prvi poslovni put otići sam. Tako se najlakše ohrabriš i kad jednom pobijediš strahove od vožnje, spavanja, komuniciranja, razgledavanja, traženja i pregovaranja u stranoj zemlji, znat ćeš da možeš ostvariti sve", rekao mi je davno jedan uspješan poduzetnik.

I zapravo je to jedino što trebamo. Ohrabriti se, prosurfati, pronaći, iskomunicirati i dogovoriti sastanak npr.u Parizu ili Londonu. I već sutra odletjeti tamo. Možda posao ne upali. A možda i upali i ako postoji i najmanja šansa da se strancima svidi ono čime se bavimo i tu uslugu ili prozvod odluče kupiti, potraga za drugim, trećim i četvrtim partnerom i poslovno putovanje van Hrvatske, postat će kao odlazak na plac i razgovor s nekom kumicom.

Zanima li vas kako će izgledati mjesto na koje putujete, instalirajte si Google Earth i proučavajte.

Više na poduzetnicauhrvatskoj.blog.hr

Piše: Martina Kocijan
10.12.2010. 13:15:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh