« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 dana i 20 sati
SAVJETI

Kako stvarno biti dugovječan?

Stanovnici Plavih zona uglavnom slijede biljnu prehranu. Na primjer, na Ikariji, grčkom otoku dugovječnosti, dan započinju medom

Mljac!!
Mljac!! (Arhiva)
Više o

med

,

dugovječnost

Istraživao je koji čimbenici produžuju životni vijek i došao do zaključka da usvajanje zdravih navika, čak i kasnije u životu, može pozitivno utjecati na dugovječnost. To osobito vrijedi kada je u pitanju hrana koju jedemo.

"Prosječna 20-godišnjakinja mogla bi živjeti deset godina duže kada bi se hranila kao stanovnici Plavih zona. Muškarcima takva prehrana može produžiti životni vijek za 13 godina", rekao je.

Stanovnici Plavih zona uglavnom slijede biljnu prehranu. Na primjer, na Ikariji, grčkom otoku dugovječnosti, dan započinju medom.

Obitelj Melis s Sardinije u Italiji drži svjetski rekord u dugovječnosti. Godine 2012. oborili su svjetski rekord kao obitelj s najvećom kombiniranom dobi. Devetero braće i sestara zajedno ima 861 godinu. Najstariji član obitelji ima 109 godina. Zanimljivo je da svaki dan jedu potpuno isti ručak: riječ je o minestrone juhi od tri vrste graha (garbanzo, pinto i bijeli grah), kruhu od kiselog tijesta i čaši crnog vina.

Osim na prehranu, Buettner kaže da je važno ciljati i na druženje s ljudima koji dijele naš životni stil. On sam često vježba sa svojim prijateljima, najčešće vozeći bicikl.

"Vaši će prijatelji više nego išta utjecati na vaše dugoročno zdravlje", poručio je.

Stoga, budite pametni... i družite se ;)

08.06.2024. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh