« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
WWF

Kako spasiti sabljarke

WWF pozdravlja novi plan oporavka mediteranske sabljarke no poručuje kako je i dalje potreban oprez

Mediteranska sabljarka je ugrožena
Mediteranska sabljarka je ugrožena (WWF)
Više o

ugrožene vrste

,

WWF

,

sabljarka

Povodom zatvaranja  dvadesetog sastanaka Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) u Vilamouri u Portugalu, WWF pozdravlja napore ugovorenih strana da se dogovore o planu oporavka za poboljšanje stanja Mediteranske sabljarke u idućih 15 godina. Obzirom da se stokovi ove prepoznatljive vrste pretjerano izlovljavaju već 30 godina, taj potez je važan prvi korak, ali mnogo toga još treba učiniti.

"Uspostava plana oporavka koji uključuje formiranje kvota i smanjenje ulova do 15 posto u pet godina, vremensko određeni periodi zabrane ulova i druge tehničke mjere koje se odnose na ribarsku opremu za smanjivanje utjecaja na nedoraslu ribu, korak je u pravom smjeru. Dugoročno, plan za oporavak bi trebao pomoći osigurati budućnost ribarstva sabljarke i zajednica u regiji koje ovise o tom ribarstvu ", rekao je Giuseppe Di Carlo, direktor Mediteranske morske inicijative WWF-a.

Nakon prijedloga kojeg je predala Europska komisija, ugovorne strane ICCAT-a dogovorile su ulovnu kvotu od 10.500 tona u 2017. i postupno smanjenje za 15 posto u pet godina, od 10,185 tona u 2018 do 8925 tona u 2022. Ranije ove godine, znanstveni odbor ICCAT-a (SCRS) preporučio  je hitno i značajno smanjenje ulova mediteranske sabljarke koji uključuju čak do 70 posto nedorasle ribe.

"Ostajemo zabrinuti za mediteransku sabljarku zato što su kvote dogovorene na ICCAT-u za 2017. godinu veće od ulova prijavljenih u 2015. godini, kada je ova vrsta  već pretjerano izlovljena. Sada je ključno da ugovorne strane ICCAT-a u potpunosti provedu kontrolu, monitoring i mjere sljedivosti te surađuju ​​sa znanstvenicima  kako bi se provela  procjena stoka i osigurala novo definirana minimalna lovna veličina kako bi se zaštitile nedorasle jedinke ", dodao je Di Carlo.

S obzirom da se Svjetski dan ribarstva poklapa sa zatvaranjem ICCAT sastanka, WWF također skreće pozornost na napredak postignut na drugim kritičnim vrstama poput tune u istočnom Atlantiku i Mediteranu, čiji će plan oporavka ostati gotovo neizmijenjen do nove procjene statusa stoka koji nastupa iduće godine te će biti u suglasnosti sa stavom znanstvenika. Istodobno, očekuje se da nova shema upravljanja tunjem dugokrilcem koja uključuje i mjere za kontrolu uzgoja,postane primjer za ostala ribarstva upravljana od strane ICCAT-a, uključujući i tropske vrste tuna.

23.11.2016. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh