« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
JANŠA CITIRAO

Kako smo branili granice kad nam se teritorij smanjivao?

Zbog odricanja od nacionalnog teritorija i mora sadašnji predsjednik vlade možda bi mogao postati negativan junak u domoljubnoj poeziji, tvrdi Janša

Fotografija vijesti
Više o

referendum

,

Slovenija

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

Dok stranke vladajuće koalicije u Sloveniji slave ishod nedjeljnog referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, slovenska je oporba jako razočarana, a bivši predsjednik vlade Janez Janša čak tvrdi da bi njegov nasljednik Borut Pahor mogao postati i "negativan junak".

"Slovenski pjesnik Milan Jarc napisao je uoči Drugoga svjetskog rata, u kojemu je poginuo kao partizan, pjesmu u kojoj je pitao slovenske vođe kako su to branili slovenske granice kad se naš teritorij iz stoljeća u stoljeće smanjivao. Isto će pitanje budući pjesnici postavljati onima koji se sada hvale pobjedom na referendumu, jednom kad nam stigne račun u obliku presude arbitražnog suda", rekao je Janša, a na svojim internetskim stranicama prenijela njegova Slovenska demokratska stranka (SDS).

Janšina je stranka na internetu objavila i domoljubnu pjesmu pjesnika i svećenika Simona Gregorčiča, koji je živio u drugoj polovici 19. stoljeća. U pjesmi "Na zemlji kojom vladaju tuđinci" Gregorčič pjeva o ljepotama primorskog krajolika te navodi da su stranci prisvojili slovensku zemlju i more, a Slovencima su ostali "samo grobovi".

Janša je tijekom jednomjesečne referendumske kampanje pozivao birače da glasuju protiv arbitražnog sporazuma, među ostalima i zbog "povijesnih nepravda" nanesenih Slovencima kad su se određivale granice u prošlosti.

On tvrdi da arbitraža Sloveniji bez poštovanja načela povijesne pravednosti ne može donijeti teritorijalni izlaz na otvoreno more, nego samo neškodljiv prolaz kroz hrvatske vode. Janša tvrdi da je Pahor prokockao povoljan pregovarački položaj Ljubljane i unaprijed se odrekao mora i teritorija koji Sloveniji pripada po njezinu zakonu, bez obzira na granični prijepor. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 15:11:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh