« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako smanjiti simptome prehlade?

Čim malo zahladi, kreće šmrcanje, glavobolje, kašljucanje... sve ono što nas iscrpljuje i sprječava nas da se koncentriramo na svoj posao

Spasite se prehlade
Spasite se prehlade (Shutterstock)
Više o

prehlada

,

simptomi

Prehlade su na vratima - čim malo zahladi, kreće šmrcanje, glavobolje, kašljucanje... sve ono što nas iscrpljuje i sprječava nas da se koncentriramo na svoj posao.

Stoga, evo nekoliko savjeta kako ublažiti simptome prehlade na prirodan način:

Birajte pravu hranu - naše se tijelo oslanja na zdravu i balansiranu prehranu kako bi radilo najbolje što može. Kad nas uhvati prehlada, to je posebno važno. Međutim, kad smo bolesni najčešće imamo i smanjeni apetiti jer nam je i osjetilo njuha i okusa smanjeno. Pomozite organizmu unosom domaće juhe, češnjaka, začina poput curryja, ljute hrane kako biste ga zagrijali i brže 'ubili' bakterije. 

Čuvajte nos - mnogim se ljudima nos začepi kad su prehlađeni pa onda dišu na usta što uzrokuje bolnu upalu grla. U tom slučaju postoje brojni sprejevi za nos koji pomažu, ali mogu lako isušiti sluznicu nosa. Upravo je zato pametno koristiti prirodnu morsku vodu uz jači sprej ili mast kojom možete obnoviti sluznicu. Morska voda olakšava kretanje sluzi kroz nos i čisti dišne puteve. 

Inhalirajte - prehlada najteže pada našim dišnim putevima, a u tome može pomoći vlaga. Začepljeni nos i iritirane dišne puteve ublažite pomoću inhaliranja. Ako nemate uređaj za inhaliranje jednostavno skuhajte lonac vode i preko glave stavite ručnik. Topla vlaga pomaže u izlučivanju sluzi, olakšava iskašljavanje i opušta zablokirani sekret.  

Odmorite - bolest je znak da tijelu treba pauza i odmor. Otkažite dogovore koje možete i opustite se kod kuće uz čaj i odite spavati ranije. San je najbolji lijek za prehladu kako biste dali tijelu snage da se bori s prehladom i 'resetirali' imunološki sustav tako da se učinkovitije bori s prehladom.

Povećajte unos tekućine - za vrijeme prehlade preporuća se povećani unos tekućine. Najbolje je birati biljne čajeve. Uz dovoljno tekućine ćete izbjeći dehidraciju, razrijediti mukus, smanjiti rizik za infekciju pluća. Uz to ćete brže izbacivati toksine iz tijela i tako olakšati organizmu oporavak od prehlade. 

 

20.10.2019. 11:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh