« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
NYE 2014

Kako se slavilo po hrvatskim gradovima

Već tradicionalno Varaždinci su u novu godinu ušli prvim sportskim događajem u Hrvatskoj, novogodišnjom utrkom koja se točno u ponoć trčala ulicama Varaždina.

Topla noć pogodovala je proslavama na otvorenom
Topla noć pogodovala je proslavama na otvorenom (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

Varaždin

,

Opatija

,

Osijek

,

doček Nove godine

Stazu dugu šest kilometara najbrže je pretrčao Laslo Toth iz Mađarske u vremenu 18 minuta i 53 sekunde. Drugi je bio prošlogodišnji pobjednik Vid Zevnik iz Slovenije a treći Davorin Gajger, Sljeme Zagreb. 

U ženskoj kategoriji najbrža je bila Matea Matošević, Aviokarte Zagreb. Ona je dionicu od tri tisuće metara pretrčala za 9 minuta i 53 sekunde. Druga je bila Zita Kacfer iz Mađarske a treća Varaždinka Valentina Belović. 

Novogodišnja utrka okupila je oko 250 trkača i trkačica iz Mađarske, Slovenije, Njemačke i Hrvatske. Prvi put je organizirana i utrka osoba s invaliditetom u kolicima koji su se natjecali na stazi dugoj tisuću metara a pobijedio je Zoran Križanec iz Varaždina. Osim priznanja za osvajanje prvog mjesta Toth i Matošević su osvojili i novčanu nagradu u iznosu od 300 eura.

Utrku na središnjem gradskom trgu i ulicama u centru grada pratilo je više od tisuću Varaždinaca. Uz grad Varaždin organizator utrke je Atletski klub Sloboda. Predsjednik Kluba Ivan Domislović zadovoljan je ovogodišnjem utrkom budući je bila rekordna po broju natjecatelja.

Osim novogodišnje utrke, Varaždince je u novu godinu uvela čestitka čelnog čovjeka grada Gorana Habuša te višesatni koncert Nenada Kumrića Charli i Vizija banda. Grad je za više od tisuću Varaždinaca i Varaždinki, koji su se odlučili za doček na otvorenom , osigurao besplatne klipiće te kuhano vino. Po prvi puta organiziran je doček i za one najmlađe u palači Herzer.

Dubrovnik uz zvuke Colonie zakoračio u 2014.

Više tisuća Dubrovčana i njihovih gostiju na Stradunu su bučno i veselo ispratili staru i dočekali Novu 2014. 

Program je započeo u 21 sat nastupom Teške industrije, a sve okupljene na Stradunu u Novu godinu uveo je popularni hrvatski sastav Colonia.

Točno u ponoć čestitku je uputio i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, zaželjevši svima najbolje želje i ostvarenje svega onoga što su zamislili u Novoj godini. Doček Nove godine organiziralo je i nekoliko dubrovačkih hotela i to Libertas Rixos, Lacroma, The Pucić Palace, Excelsior.

U Dubrovniku novogodišnje blagdane u 15 otvorenih hotela i u privatnom smještaju provodi oko 4.000 gostiju, među kojima najviše iz Slovenije, BIH i Albanije.

Zagrepčani uz Hladno pivo dočekali 2014.

Popularni rock-bend Hladno pivo i gradonačelnik Milan Bandić ispratili su sa Zagrepčanima staru i dočekali novu 2014. godinu uz tradicionalni vatromet na središnjem Trgu bana Jelačića, gdje se i ove godine okupilo više desetaka tisuća ljudi. 

Uz središnji doček na Trgu bana Jelačića, Zagrepčani i njihovi gosti dočekali su Novu i na Zrinjevcu, gdje su za atmosferu bili zaduženi ZOCiONI te Tena & Drama Bend. U Tomićevoj ulici, podno uspinjače, u sklopu Fuliranja okupljene u novogodišnjoj noći zabavljali su Soulfingersi. 

Uz relativno ugodnih 5 Celzijevih stupnjeva i lagani sjeverac, na Trgu bana Jelačića program su otvorili Petorica mladih i Iva Ajduković, koji su nastavili svirati i iza ponoći, nakon gradonačelnikove čestitke, nastupa Hladnog piva i novogodišnjeg vatrometa.

Gradonačelnik Bandić tradicionalno je u ponoć sa sugrađanima odbrojavao posljednje minute stare godine, poželjevši im uspješnu 2014. godinu.

Prethodno je gradonačelnik na Silvestrovo obišao prenoćišta za beskućnike, Hitnu pomoć, vatrogasnu postrojbu, zagrebačku Policijsku upravu i vrapčanske umirovljenike. 
Iza ponoći, također tradicionalno, posjetio je rodilište u KB Sveti Duh, gdje je obišao prvu ovogodišnju bebu. 

Split uz Gibonnija ušao u 2014. godinu

Uz pjesmu, ples, šampanjac, vatromet, te odličnog Gibonnija koji je na Rivi razgalio nekoliko tisuća Splićana i njihovih gostiju, proslavljen je ulazak u novu 2014. godinu za koju se svi nadaju da će biti bolja od prethodne. 

Ovogodišnji doček Nove godine spektakularno je organiziran, pa su svi oni koji su slavili na najdražoj gradskoj šetnici uživali u glazbi Dino Dvornik Tribute Banda i glazbene skupine Mjesni odbor, a ponajviše u nastupu Zlatana Stipišića Gibonnija koji ih je svojim pjevanjem uveo u novo ljeto.

Sve ono što se događalo na velikoj pozornici na Rivi posjetitelji su mogli promatrati i na moru gdje se nalazio golemi videozid od morske vode. Širok je pet, a visok tri metra. Bio je vidljiv tako što su čitavo vrijeme pumpe ispumpavale morsku vodu između Matejuške i Rive i tako radile vodeno platno nalik slapu na kojem se direktno projicirala slika s pozornice.

U ponoć se slavljeničkoj masi s pozornice obratio gradonačelnik Ivo Baldasar koji je građanima zaželio sretnu i uspješnu Novu godinu.

Baldasar je zatim otišao u susjednu Marmontovu ulicu gdje je 15 minuta nakon ponoći u Foto klubu Split otvorio tradicionalnu foto izložbu. U tom prvom ovogodišnjem kulturnom događaju u zemlji izloženo je 67 fotografija umjetničkog naziva 'Bačvice između dva svjetska rata' kojoj je autor Julije Mosettig. Izložba će biti otvorena sve do 30. siječnja.

Nakon novogodišnje čestitke Splićanima i otvaranja foto izložbe gradonačelnik se uputio u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Osim na splitskoj Rivi doček Nove godine je bio organiziran po brojnim gradskim hotelima, klubovima i kafićima, te na privatnim zabavama. U jednom od hotela je Salsa studio Split organizirao plesnu Novu godinu s dva plesna podija i zvijezdama Ištvanom Vargom, Ramon Noa Caraballom, Fabian Vallehosom i drugima.

U Rijeci i u Opatiji veselo u novu godinu

Riječani i njihovi gosti novu 2014. godinu dočekali su na središnjem organiziranom dočeku na Korzu uz nastupe Quasarra, Massima i Majki, a Opatijce i njihove goste su na Ljetnoj pozornici zabavljali Koktelsi i klapa Nevera. 

Nakon nastupa riječkog benda Quasarr, na pozornicu na riječkom Korzu izašao je Massimo i svojim nastupom uveo okupljenih nekoliko tisuća ljudi u novu godinu. 

U Rijeci, gdje je prohladno ali bez padalina, program dočeka 2014. godine zaključuje nastup Majki predvođenih Goranom Bareom. 

Na prigodnim štandovima nude se pića i prigodna hrana. Većina ugostiteljskih objekata u središtu grada je otvorena tijekom novogodišnje noći. U nekima se organiziraju dočeci zatvorenog tipa, s plaćenim ulaznicama s uključenom konzumacijom a drugi su otvoreni za sve posjetitelje do jutarnjih sati. Lokali uglavnom imaju vlastiti glazbeni program, od glazbe koju će puštati DJ-i do žive glazbe različitog tipa. 

I u Opatiji je tradicionalno organiziran doček na otvorenom i to na Ljetnoj pozornici uz svirku lokalne glazbene atrakcije Koktelsa i klapu Nevera. Novu 2014. godinu u Opatiji je dočekalo između 3500 i 4000 gostiju, a otvoren je 21 hotel.

Za sve opatijske goste danas će biti priređena novogodišnja zdravica. Već tradicionalno, točno u podne okupljaju se na terasi hotela "Kvarner" gdje im opatijski gradonačenik i najbliži suradnici na sedam jezika požele sreću i pozovu ih da se vrate u Opatiju. Nazdravit će se uz šampanjac poslužen u ekskluzivnoj čaši s ugraviranim opatijskim simbolom - djevojkom s galebom, koja gostima ostaje kao uspomena i poklon.

Osječani s valcerom ušli u 2014. godinu

Mnogobrojni Osječani s valcerom i vatrometom ušli su u novu 2014. godinu na glavnome gradskom Trgu Ante Starčevića, gdje su im prvi čestitali gradonačelnik Ivica Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Čestitajući im novu godinu, gradonačelnik i župan poželjeli su građanima da im ova godina bude uspješnija od 2013. te da svatko ostvari dostojanstven život. Kako su istaknuli, obveza je i gradske i županijske vlasti da im u tome pomognu.

Proslava na Trgu Ante Starčevića počela je oko 21,30 sati, a tijekom noći građane su zabavljali domaći glazbenici - Lavine, Passage band i mladi rock sastav Red Roosters te tamburaške skupine 'Sitni vez' i 'Zlatni vez'. Na Trgu su građani ponuđeni toplim čajem s rumom.

Proslavu su zajedno organizirali grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a grad Osijek organizirao je još dvije proslave - proslavu za mlade u kinu Europi te za umirovljenike u Šećeranskome domu.

Osim na Trgu Ante Starčevića, Osječani su 2014. godinu dočekali u mnogim ugostiteljskim objektima te u svojim domovima.

01.01.2014. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh