« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
MA DA?

Kako se riješiti loših sjećanja?

Pojedinci imaju sposobnost naučiti selektivno brisati loše uspomene iz pamćenja, tvrde znanstvenici

Riješite se loših sjećanja
Riješite se loših sjećanja (Arhiva)
Više o

zaborav

,

sjećanja

,

loša sjećanja

Ljudski mozak opskrbljen je mehanizmom koji mu omogućuje da svjesno izbriše traumatizirajuća sjećanja, tvrde autori studije objavljene u četvrtak u Sjedinjenim Državama i navode da ta metoda otvara put za nov pristup liječenju depresije i anksioza.

Takvom se metodom traumatizirajuća iskustva mogu naučiti izbrisati, za razliku od metode koja traume briše uzimanjem lijeka, o čemu su početkom srpnja izvijestili znanstvenici s Harvarda i jednog kanadskog sveučilišta.

- Pokazali smo da pojedinci imaju sposobnost naučiti selektivno brisati loše uspomene iz pamćenja - pojašnjava Brendan Depue, jedan od autora studije objavljene u petak u američkom časopisu Science.

- Mislimo da smo pronašli neuronske mehanizme tog fenomena i nadamo se da će to otkriće kao i buduća istraživanja voditi k novim terapeutskim pristupima i lijekovima koji će omogućiti da se liječi cjelina emocionalnih poremećaja - objasnio je Depue.

Taj znanstvenik sa Sveučlišta u Coloradu naveo je za primjer fobije, opsesivna ponašanja ili stanja stresa izazvana traumatskim iskustvom. Tijekom razdoblja obuke sudionici ispitivanja morali su pamtiti po 40 pari slika emocionalno "neutralnog" ljudskog lica uz koje je bila pridružena snimka uznemirujuće scene, primjerice fotografija ranjenog vojnika, električna stolica ili prometna nesreća.

Ispitanici su potom bili podvrgnuti vježbi kako bi odredili jesu li se pri pogledu na "neutralnu sliku" mogli sjetiti ili svjesno zaboraviti traumatizirajuću scenu pridruženu ljudskom licu. Njihov je mozak bio promatran, sniman magnetskom rezonancom, što omogućuje da se funkcioniranje organa vizualizira u stvarnom vremenu.

Prema znanstvenicima, proces potiskivanja sjećanja odvija se u predfrontalnom korteksu, koji se smatra "centrom za kontrolu misli".

05.06.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh