Kako prirodno obojati pisanice?
Naš bi prijedlog bio da napravite nešto novo i zanimljivo - a možete se i potruditi zajedno s obitelji da bi sve bilo još bolje
Uskrs i pisanice su dvije stvari koje jednostavno idu zajedno i nemoguće je imati samo jedno, a ne i drugo.
Naravno, boje pisanica su različite i zavise od lokalnih običaja, no kako je boje kupiti u dućanu lako i jednostavno, naš bi prijedlog bio da napravite nešto novo i zanimljivo - a možete se i potruditi zajedno s obitelji da bi sve bilo još bolje.
Dakle, što nam treba? Boje, naravno, i to prirodne - neće biti baš onakve kakve su u trgovini ili na placu, ali će zato biti samo vaše.
Nadalje, jedan ili više lonaca (ovisno o tome koliko različitih boja želimo), ocat koji fiksira boju, komadić špeka ili maslaca koji jajima daje sjaj te odgovarajući prirodan sastojak.
Crvena - naribajte 2-3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode. Ostavite da kuhaju na laganoj vatri najmanje 30 minuta.
Ljubičasta - ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).
Narančasta - naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.
Plava - nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa. Potom ih prokuhajte u pola litre vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte ocat i jaja.
Smeđa - klasična boja s kojom smo se svi već negdje susreli. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu). Ne zaboravite ocat. Jaja u boji ostavite barem pola sata.
Uzorci - ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke. Ostavite jaja da se osuše te ih uronite u boju. Uzorke možete dobiti i korištenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.
Žuta - u 250 ml vode stavite žličicu šafrana, pričekajte da zakipi te ostavite 30-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Na kraju dodajte malo octa. Pošto je pravi šafran dosta skup, alternativno se za žutu boju mogu koristiti kurkuma, listovi kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkumu/listove kruške/kamilicu kuhajte u pola litre vode.
Novi komentar