« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana
ZAPAMTITE!

Kako prepoznati depresiju kod tinejdžera?

Prepoznavanje i psihološka pomoć najvažniji su dio liječenja ove prevrtljive i izrazito opasne bolesti

Mlade treba paziti...
Mlade treba paziti... (Shutterstock)
Više o

depresija

,

tinejdžeri

,

mladi

,

simptomi

Depresija je ozbiljan zdravstveni problem koji se najčešće javlja tinejdžerskoj dobi, odnosno za vrijeme puberteta kada dolazi do fizičkih i psihičkih promjena kod mladih.

Depresiju ni slučajno ne smijemo ignorirati već regirati čim je primijetimo. Naime, prepoznavanje i psihološka pomoć najvažniji su dio liječenja ove prevrtljive i izrazito opasne bolesti.

Najčešći simptom koji prati pojavu depresije kod mladih jest promjena raspoloženja.To ne znači samo da će dijete u depresiji biti uvijek tužno, ono također može imati svoje dobre dane, odnosno trenutke neizmjerne sreće i uzbuđenja.

Ono što je karakteristično kod mladih u depresiji je to da im raspoloženje nikad nije normalno, uvijek su ili potpuno utučeni ili preuzbuđeni.

Osim naglih promjena raspoloženja, tu je i gubitak interesa za stvari koje su ih nekad zanimale i u kojima su uživali. 

Mladu osobu u depresiji prestaju zanimati stvari koji su joj prije bile uzbudljive i važne, povlači se u sebe, a u većini slučajeva izbjegava i društvo.

Tinejdžer koji je u depresiji počinje dobivati loše ocjene, iako je uvijek bio odličan đak, ne može se koncentirati, pokazuje apatiju prema osobama oko sebe, a često ima i agresivne ispade koji mu mogu prouzročiti velike probleme u školi ili izlascima.

U ekstremnim slučajevima kod mladih se javlja i želja za samoubojstvom.

Dobra je vijest da se depresija prepoznata na vrijeme vrlo uspješno liječi te pokazuje odlične rezultate. Stoga, ako ste nešto od ovoga prepoznali kod svog tinejdžera, reagirajte odmah i na primjeren način, kako ne biste izazvali bespotreban otpor i pogoršali situaciju.

03.04.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh