« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Kako ojačati imunitet tijekom zime

Slezena primarno sudjeluje u otklanjanju i uništavanju istrošenih crvenih krvnih stanica i polomljenih trombocita, te u recikliranju željeza i globina

Povrće jako pomaže
Povrće jako pomaže (Arhiva)
Više o

zima

,

imunitet

,

jačanje imuniteta

,

slezena

Slezena je najranjiviji abdominalni organ i najveći limfni organ koji sudjeluje u obrambenim funkcijama organizma kao mjestu umnožavanja limfocita, bijelih krvnih stanica te kao mjesto imunosnog nadzora.

U kineskoj medicini zovu je "probavna vatra", a za dobro funkcioniranje u organizam bi tijekom zime trebalo unositi namirnice koji ga zagrijavaju.

Slezena primarno sudjeluje u otklanjanju i uništavanju istrošenih crvenih krvnih stanica i polomljenih trombocita, te u recikliranju željeza i globina.

Služi kao spremnik krvi, jer sadrži crvene krvne stanice i trombocite, a u ograničenoj količini može pružiti nešto poput 'autotransfuzije' u slučaju odgovora na stres uzrokovan krvarenjem. Unatoč veličini i mnogim korisnim i važnim funkcijama koje obavlja nije vitalni organ, što znači da nije potrebna za održavanje života.

Za njezino dobro funkcioniranje u zimsko doba je važno:

1. Izbjegavati veće količine sirove hrane ili vrlo hladnih namirnica i napitaka, poput onih iz hladnjaka koji ubijaju "probavnu vatru". Čaj nakon obroka pomoći će probavi, a namirnice koje osobito dobro utječu na funkciju slezene su datulje, grožđice, kruške, jabuke, krastavac, mrkva, dinja, žitarice, med, anis i cimet.

2. Izbjegavati šećer i masti

Prevelika količina šećera koja 'umara' gušteraču ne čini dobro ni slezeni. Treba izbjegavati masnu hranu, alkohol, brzo razgradive šećere i previše mliječnih proizvoda.

3. Izbjegavati neredovite obroke

Na slezenu vrlo loše utječu neredoviti obroci. Vrlo teško funkcionira ako preskočimo doručak, pojedemo previše za ručak ili kasno konzumiramo večeru.

4. U prehranu uključiti cjelovite žitarice i povrće

Cjelovite žitarice i povrće u umjerenim količinama predstavljaju potrebno 'gorivo' za slezenu. Riža, žitarice, kvinoja, proso, heljda, leća, grah, slanutak i druge grahorice mogu se svakodnevno konzumirati, ali u manjim količinama, a uz njih se može pojesti obilnija količina povrća uz komadić mesa ili manju količinu ribe. Kada je o povrću riječ, najbolje je konzumirati ono žute ili narančaste boje poput mrkve, bundeve, pastrnjaka, batata ili krumpira.

5. Fizička aktivnost

Unatoč prikladnoj prehrani slezena može biti preopterećena zbog nedostatka fizičke aktivnosti, stresa, bolesti ili prevlažne klime pa ne treba posebno isticati da je redovita fizička aktivnosti iznimno važna.

29.11.2016. 15:40:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh