« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Kako odabrati sunčane naočale?

Donosimo vam mali vodič za kupnju sunčanih naočala: jesu li jeftinije nužno lošije od skupljih?

Kakve naočale treba odabrati
Kakve naočale treba odabrati (Arhiva)
Više o

sunčane naočale

,

izbor

,

kvaliteta

Ljeti ne možemo ni bez sunčanih naočala. No znamo li kakve trebamo birati? Nije dovoljno samo da nam dobro stoje i odgovaraju outfitu, puno su važniji drugi faktori koji ih čine dobrim i zdravim izborom

Raznih oblika, boja i veličina - sunčane naočale jedan su od neizostavnih i najomiljenijih modnih dodataka. Osim kao točka na i svakoj odjevnoj kombinaciji, one su vrlo važan faktor u zaštiti od sunčeva zračenja. No kako izabrati one prave?

"Jako je bitno kvaliteta certifikata koji imaju naznačeno na krilima naočala i također stopostotna UV zaštita, znači zaštita od UV A, UV B2, rekla je optičarka Danijela Starčević. 

Vodite računa i o tome da tamnija stakla nemaju veze s većom zaštitom, a naočale trebaju ugodno "sjesti" na nos i uši bez osjećaja težine ili grebanja. Poželjne su što veće leće koje štite i područje OKO očiju. One loše kvalitete mogu se lako prepoznati - stvaraju dioptrijski efekt.

"Odnosno, iskrivljenje slike nakon određenog nošenja. Imate osjećaj da vam je previsok pod ili da vam je plivajući efekt prilikom hodanja", naglašava optičarka.

Ako za naočale izdvojite više novca u optici, logičnije je da će one biti i kvalitetnije, no tko si ih ne može priuštiti, može potražiti alternativu.

Stručnjaci se slažu kako visoka cijena ne znači nužno i bolju kvalitetu, odnosno, i ove jeftinije naočale mogu pružiti jednaku zaštitu od UV zračenja. 

Otkada je ukinut Državni inspektorat 2014., u Hrvatskoj ne postoji sustavna kontrola certifikata i deklaracija sunčanih naočala pa na njima može pisati bilo što.

Naočale od 50 kuna i naočale od 1000 kuna, štite li jednako od UV zračenja? Idemo provjeriti.

Na Institutu Ruđer Bošković. Odmah po dolasku ovdje smo naučili da je bolje ne nositi sunčane naočale, nego nositi one loše kvalitete.

"Čovjek ima prirodne mehanizme kojima se štiti od prejakog svjetla. To je žmirkanje, to je škiljenje, a kada koristi neispravne sunčane naočale, njegove zjenice se rašire i šteta u slučaju da nema zaštite od ultraljubičastog zračenja je veća", pojasnio je Martin Lončarić, znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković.

Na institutu upozoravaju da najveća opasnost prijeti od 'markiranih' naočala koje se prodaju preko interneta po niskim cijenama. Otkrili su nam i jedan trik kako provjeriti jesu li polarizirana stakla originalna. Ako se zatamne pri ovakvom okretanju - možete biti mirni jer imate dobre naočale.

Stručnjaci priznaju kako su i sami često bili iznenađeni rezultatima istraživanja.

"Činjenicom da su naočale vrlo poznatih proizvođača imaju loša svojstva, ali to smo pretpostavili da je posljedica uvoza različitih leća od    tržišta koje nije potpuno kontolirano", rekao je Hrvoje Zorc, predstojnik Zavoda za laserska i atomska istraživanja IRB-a.

A iznenadili su ih i rezultati analize naših naočala. Od petero sunčanih naočala, čak dvoje su bile loše kvalitete. Leće naočala koje su kopije originalne marke i kupljene preko interneta, pokazale su se izuzetno opasnima. A naočale s tržnice, kao i one skupe dobile su prolaznu ocjenu. Stoga, prilikom potrage za sunčanim naočalama dobro izoštrite vid i načulite osjetila, jer izgled vara. Ako niste sigurni, uvijek se možete zaletjeti na institut Ruđer Bošković i testirati svoje naočale.

09.07.2016. 16:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh