« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
SAVJETI

Kako NE skuhati lošu kavu

Iako se kuhanje kave čini kao sasvim jednostavan zadatak, većina ljudi radi barem jednu od ovih pogrešaka

Nije to tako jednostavno kao što se čini na prvu...
Nije to tako jednostavno kao što se čini na prvu... (Arhiva)
Više o

kava

,

loša kava

Priprema stvarno dobre kave nije samo rutina, već pravi ritual koji zahtijeva pažnju prema detaljima. Bilo da ste ljubitelj espressa, turske kave ili filtar kave, svaki korak u procesu pripreme može napraviti razliku. Evo nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći da postignete savršenstvo u šalici.

1. Kvaliteta kave

Kvaliteta kave ovisi prvenstveno o zrnu. Preporučuje se kupovati svježe pržena zrna i samljeti ih neposredno prije pripreme. Zrna arabice su najpopularnija zbog svog blagog okusa i aromatičnih nota, dok robusta ima jači, gorči okus i viši udio kofeina. Odaberite onu vrstu koja najbolje odgovara vašem ukusu ili kombinirajte obje za savršen balans.

2. Ispravna mljevenost

Mljevenje kave ključan je korak. Ako koristite espresso aparat, potrebna vam je vrlo fina mljevenost, dok će vam za tursku kavu trebati još finija. Za filtar kavu, idealna mljevenost je grublja, slična teksturi krupne soli. Pravilna mljevenost omogućava optimalnu ekstrakciju okusa, čime dobivate bogatiji i uravnoteženiji napitak.

3. Omjer kave i vode

Ispravan omjer kave i vode ključan je za postizanje uravnoteženog okusa. Preporučeni omjer za većinu vrsta kave je oko 1:15, odnosno 1 gram kave na 15 grama vode. Ovisno o vašim preferencijama, možete prilagoditi ovaj omjer za jači ili blaži napitak. Također, kvaliteta vode igra veliku ulogu - filtrirana voda često daje bolji okus nego voda iz slavine.

4. Temperatura vode

Optimalna temperatura vode za pripremu kave je između 90 i 96°C. Voda koja je previše vruća može spaliti kavu i učiniti je gorkom, dok hladnija voda neće omogućiti potpunu ekstrakciju okusa. Ako nemate termometar, jednostavno pustite vodu da odstoji nekoliko sekundi nakon što zavrije prije nego što je prelijete preko kave.

5. Vrijeme ekstrakcije

Vrijeme ekstrakcije varira ovisno o metodi pripreme. Espresso treba oko 25-30 sekundi, dok filtar kava može trajati 3-4 minute. Važno je ne produžavati vrijeme ekstrakcije previše jer to može dovesti do gorkih tonova.

Zaključak

Priprema savršene kave zahtijeva malo truda, ali rezultat je vrijedan toga. Fokusiranjem na svježa zrna, pravilnu mljevenost, idealnu temperaturu vode i odgovarajući omjer, svaki gutljaj može postati prava uživancija.

02.10.2024. 08:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh