« Svijet
objavljeno prije 9 godina
ZANIMLJIVO

Kako je svijet komentirao šatoraše u crkvi

Svjetske novinske agencije izvještavaju o prosvjedu hrvatskih branitelja koji su u četvrtak navečer našli utočište u crkvi nakon što ih je policija rastjerala s Markova trga

Kako je svijet vidio prosvjed
Kako je svijet vidio prosvjed (Arhiva)
Više o

prosvjed

,

Markov trg

,

svjetski mediji

,

šatoraši

Njemačka agencija dpa javlja da se veliki broj hrvatskih ratnih veterana zabarikadirao u ckrvi sv. Marka u Zagrebu nakon pokušaja policije da ih rastjera, a austrijska APA donosi svoje izvješće pod naslovom 'Dramatični prosvjed hrvatskih ratnih veterana u središtu Zagreba'.

Obje agencije citiraju 'vođu prosvjeda Đuru Glogoškog da ih samo mrtve mogu iznijeti iz crkve'.

Dpa objašnjava da se ratni veterani osjećaju marginaliziranim, da traže bolji socijalni status i medicinsku njegu i ostavku resornog ministra Predraga Matića.

Slovenska agencija STA javlja da je došlo do proboja kordona i prvih sukoba policije i prosvjednika i da stanje na Markovom trgu uznemirava hrvatsku javnost. 'Građani strahuju da bi napeta situacija mogla krenuti u neželjenom smjeru koji bi mogao donijeti i žrtve.'

Veterani Domovinskog rata prosvjeduju od rujna ispred ministarstva branitelja tražeći ostavku ministra branitelja Freda Matića i njegovih suradnika jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava, navodi agencija Beta. Jučerašnji braniteljski pokušaj razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem i njihov prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije. Danas se situacija još više rasplamsala, a skupini u crkvi pridružili su se i branitelji koji su probili policijski kordon. Beta također prenosi da su bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović izjavili za HTV da je riječ o jednom obliku ozbiljnog pokušaja destabilizacije zemlje te pozvali na otvaranje dijaloga.

30.05.2015. 08:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh