« Film
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
FILMSKA KRITIKA

Kako je Srđan Dragojević promašio ceo fudbal

Dragojević se ovdje zajebava davno poznatim nacionalnim klišejima, ali ne odlazi dalje od vica, i to lošeg

Ni zvjezdana postava nije pmogla
Ni zvjezdana postava nije pmogla (Arhiva)
Više o

filmska kritika

,

Atomski zdesna

,

Srđan Dragojević

Kultni autor filmova „Mi nismo anđeli", „Lepa sela lepo gore" i „Parade" Srđan Dragojević ne krije kako je njegov novi film inimno brzo napisan, pripremljen i snimljen, no možda se time baš i ne bi trebao hvaliti. Jer „Atomski zdesna" upravo tako i zgleda - zbrzano i nedokuhano. U nekom neimenovanom jadranskom ljetovalištu skupina svim mastima premazanih trgovaca iz svih ex-Yu republika prodaje time sharing aranžmane publici otprilike istog nacionalnog sastava, sirotim ovcama spremnim na šišanje. Dragojević je stvar konstruirao kao višestruku alegoriju aktulanog regionalnog trenutka, i onog nacionalnog, ali puno važnije šire društvenog sveopćeg posttranzicijskog raspada sistema vrijednosti i moralnih skrupula.

Što se tiče nacionalne spike, tu je stvar relativno jednostavna - Dragojević se ovdje zajebava davno poznatim nacionalnim klišejima, ali ne odlazi dalje od vica, i to lošeg. Srbi su tako prikazani kao šarmantni ali duboko sjebani galamđije i fejkeri, odnosno bezazleni provincijalci ili pak isto takvi, jalovi malograđani, Hrvati pak ili kao fašistoidni mizantropi ili donekle simpa beskičmenjaci (jednog glumi stariji, a drugog mlađi Navojec), Makedonci su melankolični, suicidalni depresivci, a Crnogorci se stalno nešto bezveze kurče i galame, dok su Slovenci lukavi mastermindi i „oficiri za vezu" sa stranim kapitalom kojima pak Srbi guze zgodne žene. A tko na kraju najebe? Bosanci, naravno.

Možemo se s tim pogledom na stvari slagati ili ne, ali ipak ostaje činjenica da je Dragojević sve to složio prilično površno a i nekako se stalno čini da balansira na tankoj crti između neke kisele, nevoljke empatije i totalnog prezira prema svojim likovima. Uglavnom, s ovakvim nacionalnim komponentama kako ih vidi Dragojević, dobro je bivša država i potrajala koliko je potrajala. Ili oporučnim riječima pokojnog Pantelije Topalovića svojim potomcima: „Tko je vas deco poznavao, ni pakao mu neće teško pasti".

Cijelu recenziju filma „Atomski zdesna" možete pročitati na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi

19.04.2014. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh