« Film
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
FILMSKA KRITIKA

Kako je rom-kom iz muškog skrenuo u ženski šovinizam

Osveta na visokim petama konačno ukida to apsurdno anti-žensko „petokolonaštvo" filmova o ženama i za žene

Opake i osvetoljubive
Opake i osvetoljubive (Arhiva)
Više o

Osveta na visokim petama

,

filmska kritika

Rom-kom je mrtav i tu smo činjenicu odavno prihvatili. Da li se to dogodilo preklanjskim fizičkim odlaskom sjajne Nore Ephron („When Harry Met Sally", „Sleepless In Seattle"), koja je krajem '80-ih obnovila žanr kojim su kojih pola stoljeća prije nje vladali između ostalih Capra, Cukor, Lubitsch pa i Wilder i Hawks, ili je stvar pukla nešto ranije, dalo bi se raspravljati.

Čini se ipak da se to dogodilo prije kojih desetak godina kad su rom-komovi odjednom postali duboko anti-ženski. Žanr primarno namijenjen ljepšem spolu počeo je naime tada propagirati neke anakrone heroine koje iako naizgled samosvjesne, samostalne i poslovno uspješne žene (a takvu su, ne jednom, igrale primjerice Katherine Heigl ili pak Sandra Bullock), zapravo iskonski žude za udajom i to po mogućnosti za kakvog infantilnog macho kretena (npr. Gerarda Butlera) uz kojeg se u sekundi iz opakih korporativnih kučki pretvaraju u male skrušene ženice željne kuhače i pegle.

Primjera naravno ima bezbroj i ne treba ih više nabrajati, a sve navedeno itekako je važno kao uvod u „Osvetu na visokim petama" jer taj film naime konačno ukida to apsurdno anti-žensko „petokolonaštvo" filmova o ženama i za žene. I ovdje u centru zbivanja imamo gore spomenutu modernu, samosvjesnu korporativnu ajkulu, njujoršku odvjetnicu Carly (Cameron Diaz), ali njoj ne pada na pamet da se skrasi.

No kada je aktualni ljubavnik Mark (Danac Nicolai Coster-Waldau, Jaime Lannister iz „Igre prijestolja"), počne zasipati darovima i romantičnm gestama, Carly mu se odjednom pojavi na kućnom pragu u bogatoj suburbiji gdje joj vrata otvara Markova supruga Kate (Leslie Mann). Carly se pokupi doma i promptno otkači Marka, no dobroćudna Kate sutradan je posjeti na poslu.

Kad se njih dvije ne počupaju na licu mjesta, nego normalno popiju piće-dva (što završi Kateinim bljuvanjem u Carlyinu torbu) tu su već prvi znakovi da smo u nekoj novoj generaciji rom-koma. Iako njih dvije ne mogu biti međusobno različitije nego što jesu - Kate je naime poprilično nesigurna i emocionalno i materijalno ovisna o mužu, mic po mic postaju frendice...

 

Cijelu recenziju filma „Osveta na visokim petama" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

 

http://nemilosrdnigadovi.com/the-other-woman-recenzija/

13.05.2014. 11:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh