« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
COOL

Kako je Ferdinand Magellan promijenio svijet

Magellan je isplovio u rujnu 1519. iz Španjolske kako bi pronašao zapadni put do otočja Indonezije

Magellan je promijenio sve
Magellan je promijenio sve (Arhiva)
Više o

Ferdinand Magellan

Ferdinand Magellan pred 500 godina isplovio je na prvi put oko Zemlje i time promijenio svijet, postavši uzor budućim istraživačima.

Magellan je isplovio u rujnu 1519. iz Španjolske kako bi pronašao zapadni put do otočja Indonezije. U drugoj godini te avanture ubili su ga otočani s Filipina, pa je trogodišnje putovanje dovršio Španjolac Juan Sebastian Elcano. No, s tim revolucionarnim postignućem danas se ipak povezuje Magellanovo ime.

- Magellan je inspiracija i nakon 500 godina - smatra Fabien Cousteau, francuski redatelj i istraživač podmorja, unuk slavnog Jacquesa-Yvesa Cousteaua. - On je bio pionir u doba kad se istraživači koji bi se uputili u nepoznato nisu vratili - dodao je.

U povodu godišnjice tog pothvata u Lisabonu se održala konferencija na kojoj je izdvojeno pet načina na koje je Magellanovo putovanje obilježilo ljudsku povijest i nastavlja inspirirati današnje znanstvenike i istraživače.

Zaokruženi planet

- Magellanov put predstavlja povijesnu prekretnicu, baš kao što su to kasnije bili prvi izleti čovjeka u svemir ili hodanje po Mjesecu - istaknuo je NASA-in znanstvenik Alan Stern, voditelj međuplanetarne letjelice Novi horizonti. - Kad je prva osoba napravila krug oko planeta, to je na neki način značilo i da smo ga po prvi put obgrlili rukama - rekao je.

- Mislim da je to jednostavno transformiralo čovječanstvo. Nazvao bi to prvim planetarnim događajem, na isti način na koji je let Jurija Gagarina bio prvi izvanplanetarni događaj - dodao je Amerikanac, referirajući se na sovjetskog kozmonauta koji je postao prvi čovjek u svemiru.

Novi zemljopis

Magellanovo putovanje je izmijenilo karte i geografske knjige. Otkrio je tjesnac, danas nazvan po njemu, koji spaja Atlantski i Tihi ocean na dnu Južne Amerike.

- Možda je jedan od njegovih najvećih podviga, i danas smatranim jednim od najvećih u povijesti navigacije, bio prolaz kroz taj tjesnac u vrijeme dok nisu postojale karte i dok se o njegovom postojanju samo nagađalo - naglasio je američki povjesničar Laurence Bergreen, autor Magellanove biografije.

Magellanovo putovanje je transformiralo i percepciju čovječanstva o svom mjestu u svijetu.

- Nije to bilo samo geografski ili antropološki, to je pokazalo i nešto filozofsko: da je to sve jedan svijet. Prije Magellana ljudi to zapravo nisu znali - na koji način je svijet povezan i koliko je velik - kazao je Bergreen.

Magellan je dao doprinos i europskom znanju o svemiru i time obilježio svijet astronomije do današnjeg dana. Dok je prolazio tjesnacem koji danas nosi njegovo ime taj je istraživač sa svojom posadom promatrao dvije galaksije vidljive ljudskom oku s južne polutke. I one sada nose njegovo ime Magellanovi oblaci.

Neki nedavno imenovani dijelovi Marsove površine dobili su iste nazive koje je Magellan dao dijelovima Južne Amerike, a po Portugalcu će se nazvati i divovski teleskop koji se gradi u Čileu.

Magellanovo postignuće jedno je od najvažnijih u povijesti istraživanja, pa ga njegovi nasljednici slave i danas.

- U svemirskim programima, kako bi se pripremili za dugotrajne misije, govorimo kako su 'lekcije za budućnost napisane u prošlosti' - rekao je Dafydd Williams, 65-godišnji bivši astronaut NASA-e koji je bio na dvije misije u svemiru.

- Mnogi u svemirskom programu čitaju o Magellanu - otkrio je Williams.

05.08.2019. 14:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh