Kako izbjeći dobivanje pivskog trbuha
Ne postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenja masti u predjelu trbuha kao posljedica konzumacije pola litre piva dnevno
Pivski trbuh dobio je svoje ime, prilično neopravdano, po samo jednom alkohonom piću, a zapravo ga uzrokuje svako. Ali, ako popijete više od litre piva dnevno i uz to prekomjerno jedete, struk će vam se proširiti, a kilogrami nagomilati, osobito kod muškaraca, upozorava klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender u članku za Grupaciju pivara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Dakle, umjereno uživanje u pivu ne utječe na stvaranje "pivskog trbuha", već je gomilanje masnog tkiva posljedica prekomjernog jela i pića, a to su potvrdila i brojna istraživanja, kaže Vranešić Bender.
Za muškarce je, tvrde stručnjaci, dobro ako dnevno popiju 3-6 decilitara piva, a za žene do 3 decilitra. Ako se pridržavaju te preporuke, nema rizika od povećanja tjelesne mase ili trbuha, tvrdi Vranešić Bender.
Objasnila je da pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko, a u njemu nema nikakvih skrivenih spojeva koji bi poticali debljanje, posebice nastanak "pivskog trbuha". U pivu je više od 90% vode, pa se može smatrati i dnevnim doprinosom unosu tekućine. Ne sadrži masti, ima nizak udio proteina, a ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma.
Pretjerivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultirat će gomilanjem masnog tkiva.
Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u činjenici da se u pivu pretjeruje jer se smatra "tekućom hranom", a poznato je da tekuće kalorije ne osiguravaju jednak osjećaj sitosti kao kruta hrana.
Časopis Nutrition Reviews lani je objavio pregled svih istraživanja koja su se bavila konzumacijom piva i posljedično većim opsegom struka i pretilošću, a svima je zajedničko da od umjerenog konzumiranja piva nema opasnosti od "pivskog trbuha" i prekomjerne tjelesne mase.
Novi komentar