« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Kako ispuniti poreznu prijavu

Želite li ostvariti maksimalan povrat poreza, pažljivo pročitajte što o tome kažu stručnjaci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

porezna prijava

Na porezne prijave, mudri kažu, trebamo misliti tijekom cijele godine. Postoji 12.000 razloga za pažljivo skupljanje računa za lijekove, privatne liječnike, ortopedska pomagala, dioptrijske naočale i kontaktne leće. Ipak većina nas na porezne prijave počne misliti u „sušnom" siječnju, kada iscrpljeni blagdanima pazimo na svaku kunu. „Ok, ove godine skupit ću sve te račune i računčiće, idem na maksimalnih 12.000 kuna povrata poreza."

Porezne prijave moraju se predati do 28. veljače, datum koji pada na nedjelju, tako da je krajnji datum predaje 1. ožujka, u ponedjeljak.

OIB i "harač" kao novosti

Za prijavu će vam prvi puta trebati osobni identifikacijski broj (OIB). Također često spominjani "harač" ne utječe na obračun poreza građana, jer se radi o posebnom nametu. Što nam sve ulazi u maksimalnih 12.000 kuna koje možemo dobiti nakon dobrovoljne godišnje prijave poreza?

Dopunsko zdravstveno osiguranje
Pregledi kod privatnog liječnika (račun mora biti izdan na vaše ime i prezime)
Adaptacija, preuređenje nekretnine
Kamate za stambene kredite
Uzdržavani članovi obitelji i djeca
Invalidnost

Porezna prijava može biti obavezna ili neobavezna. Razlike između obaveznih i neobaveznih prijava i sve ostale potrebne informacije možete pročitati na Profitiraj.hr.

Piše: Profitiraj.hr
04.02.2010. 14:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh