« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
NOVA SAZNANJA

Kad je ženama najbolje roditi

Žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u prosjeku bile zdravije od onih koje su prvo dijete dobile u tinejdžerskoj dobi

Kad je najbolje roditi
Kad je najbolje roditi (DeviantArt)
Više o

rađanje

,

dob

,

prvo dijete

Rađanje je najbolji i najgori trenutak u životu svake žene, a odavno kruži fama da je najbolje roditi u ranim godinama. No, istraživanje je pokazalo da su one žene koje su rodile "kasnije", između 25. i 35. godine života boljega zdravlja od onih koje su rodile kao tinejdžerice, između 15. i 19. godine ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godine života.

Voditeljica studije Kristi Williams, profesorica psihologije i sociologije na Sveučilištu u Ohiju i njezini suradnici ističu da rezultate temelje na analizi podataka grupe od tri i pol tisuće žena rođenih u Sjedinjenim Državama ranih šezdesetih te da su se neki čimbenici od tada izmijenili.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Health and Social Behavior.

Sve sudionice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu ili dvije godine u razdoblju između 1979. i 2008.

Stručnjaci su usporedili zdravstveno stanje ispitanica u njihovoj srednjoj životnoj dobi i ustanovili da je zdravstveno stanje onih koje su prvi put rodile između 25. i 35. bolje nego u preostale dvije grupe prvorotkinja.

Očevi mlađi od 25. godina u većoj opasnosti od smrti u srednjoj životnoj dobi

Williams ističe kako su rezultati istraživanja u suprotnosti s dosad uvriježenim mišljenjem po kojemu je prvo dijete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života.

Po istom istraživanju, zdravlje žena koje su za vrijeme i nakon prvog majčinstva bile u braku pokazalo se kvalitetnijim u srednoj životnoj dobi, što ne vrijedi za samohrane majke.

Jedna ranija studija upućuje na to da su i muškarci koji su postali očevi prije 25. godine života u većoj opasnosti od moguće smrti u srednjoj životnoj dobi.

16.12.2015. 18:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh