« Film
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
FILMSKA KRITIKA

Kad Genijalni um sretne HAL-a rezultat je... Epic Fail!

Nemilosrdni gadovi nisu ni najmanje sretni s novim filmom Johhnyja Deppa, kao uostalom i ostatak kritičara u svijetu

Johnny Depp je ponovno promašio
Johnny Depp je ponovno promašio (Arhiva)
Više o

Nemilosrdni gadovi

,

filmska kritika

,

Uzvišenost

,

Transcendence

U najavi SF triler Uzvišenost činio se kao sigurna ovogodišnja oklada, stoga se i našao na većini lista filmova koji su se ove godine nestrpljivo očekivali: redateljski debi dugogodišnjeg snimatelja Christophera Nolana, Wallyja Pfistera, pod Nolanovim producentskim skrbništvom, s uvijek intrigantnom temom umjetne inteligencije, s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi i još nekolicinom odličnih glumaca u drugom redu, konačno i sto milijuna dolara budžeta koji su svjedočili o velikim ambicijama.

Da, činilo se kao sigurna oklada, međutim, tko god je uložio na „Transcendence" osiromašio je, a najviše se naravno češu kreditori koji, sada je već posve jasno, neće povratiti uloženo.

U središtu je filma genijalni znanstvenik Will Caster (Johnny Depp) koji kreira moćan superkompjuter imenom PINN, njegova inteligencija nadmašuje cjelokupnu inteligenciju svih ljudi koji su ikad živjeli na zemlji te bi trebao dosegnuti stupanj singulariteta, kako se naziva onaj trenutak kada će umjetna inteligencija nadmašiti ljudsku.

To je trenutak koji nas sve podjednako privlači i plaši pa grupa ludita 21-og stoljeća terorističkim akcijama eliminira kako znanstvena postignuća tako i same znanstvenike. U jednom takvom pohodu smrtno je otrovan i sam Caster (nije spoiler budući da se događa u prvih 20ak minuta filma), no prije smrti uz pomoć supruge Evelyn (Rebecca Hall) uspijeva aploudati cijelog sebe u svoj kompjuter, no kad Genijalni um sretne HAL-a rezultat nije baš onako idiličan kao što bismo možda očekivali.

Nevjerojatna moć kontrole stvara pohlepu za još većom moći pa mastermind Caster sada u maniri svemogućeg Boga preuređuje svijet po vlastitoj mjeri: poput sina Božjeg učini da slijepi progledaju, a invalidi prohodaju, no zapravo stvara mrežu povezanih zombija koji će mu poslužiti kad za to dođe vrijeme.

Doista, čudesne su mogućnosti koje nudi nanotehnologija i umjetna inteligencija pa stoga još više čudi kako nisu sposobne proizvesti običan hologram zbog čega se Depp cijelo vrijeme prikazuje na kompjuterskim ekranima u 2D tehnici. No, ta je 2D mila majka u odnosu na jednodimenzionalnu tehniku kojom likove tretira scenarij Jacka Paglena.

Cijelu recenzija filma „Uzvišenost" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

04.05.2014. 16:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh