« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
SPORNA MATURA

Jovanović obećao: Nitko neće biti oštećen

"Državna matura s greškom neće niti dozvoljena dok sam ja ministar, a onaj tko je stvorio te greške morat će snositi odgovornost", rekao je Jovanović

Fotografija vijesti
Više o

maturanti

,

Željko Jovanović

,

pitanja državna matura

,

hrvatski državna matura

Nakon što je stručna skupina utvrdila niz nepravilnosti u maturalnim testovima iz hrvatskog jezika i književnosti, ministar obrazovanja Željko Jovanović rekao je kako je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja dužan osigurati da niti jedan maturant ne bude oštećen, prenosi Hina.

"Državna matura s greškom neće niti dozvoljena dok sam ja ministar, a onaj tko je stvorio te greške morat će snositi odgovornost", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati analize stručnog tima o ispitu iz hrvatskog jezika i književnosti na državnoj maturi.

Prema nalazu 20-ak stručnjaka, sveučilišnih i srednjoškolskih profesora, na ispitu za višu razinu mature bilo je dvojbeno sedam, a na B razini barem pet pitanja. Stručnjaci su označili niz pogrešaka u testovima, a upute smatraju nejasnima.

O ispitu državne mature ovisi sudbina maturanata, zbog čega grešaka ne smije biti, istaknuo je ministar koji je najavio da će, nakon završetka mature, tražiti odgovornost nadležnih za uočene propuste. Na novinarsko pitanje znači li to moguće otkaze u NCVVO-u, odgovorio je kako je "sve moguće".

Odbacio je optužbe da Ministarstvo vrši politički pritisak, istaknuvši da se samo želi zaštiti učenike kojima o rezultatima mature ovisi upis na fakultete.

Ministarstvo nema nadležnost da utječe da pitanja državne mature, pa ni ne traži da se sporna pitanja ponište, ali traži da se kod višeznačnih pitanja uvaže oba odgovora, istaknuo je Jovanović.

Za ovo "vanjsko testiranje mature", kaže, dobio je veliku podršku javnosti, a smatra i da je odabran pravi trenutak "prije no što NCVVO objavi rezultate mature".

Pritužbe na promašenost cijelog projekta državne mature Jovanović je ocijenio neutemeljenima te istaknuo da mu "ne pada na pamet da državnu maturu ukine". Zauzimat će se, kaže, za socijalnu pravednost kako učenici strukovnih škola ne bi morali polagati gotovo jednako tešku maturu kao gimnazijalci, a što je, kaže, do sada bio slučaj.

Istaknuo je i kako je cilj državne mature poboljšanje kvalitete cijelog obrazovnog sustava te nakon ovogodišnje mature najavio niz stručnih rasprava o promjeni nastavnih sadržaja i prilagodbi obrazovnog sustava potrebama suvremenog društva.

28.05.2012. 21:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh