« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POTPORA HRVATSKOJ

Josipović odlikovao Swobodu

Hrvatski predsjednik uručio je odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom izvjestitelju za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesu Swobodi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

odlikovanje kneza branimira

,

Hannes Swoboda

,

Ivo Josipović

"Čast mi je uručiti Vam ovaj orden jer sam uvjeren da ga dajem u ruke rijetko osvjedočenom prijatelju Republike Hrvatske", kazao je predsjednik Josipović na svečanosti uručenja. "Kao aktivnom političaru, europskom parlamentarcu i posebice izvjestitelju za Republiku Hrvatsku pri Europskom parlamentu, već godinama je Hrvatska u vašem fokusu. Vaši su savjeti značajno pridonosili da se reforme koje su bile u tijeku pravilno usmjeruju. Vaša tumačenja i zalaganja u Europskom parlamentu za hrvatsku stvar temeljili su se uvijek na Vašim objektivnim procjenama našeg procesa pridruživanja i reformi koje smo prolazili", dodao je.

Zahvaljujući na odličju, Swoboda je obećao da će taj rad nastaviti i ubuduće. "Moj rad vezano uz Hrvatsku bio je prije svega potvrda hrvatskih težnji za priključenje Europskoj uniji jer Hrvatska ima pravo postati njezinom članicom, ali je isto tako moja zadaća bila i upućivati na kritične točke, na prepreke na hrvatskom putu i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je Hrvatska proteklih godina na tom putu ostvarila velik napredak", kazao je.

Upozorio je ipak da i dalje postoje određeni problemi, na čijem rješavanju rade i hrvatski dužnosnici i Europska unija. "I mi sa strane Europske unije radimo na tome da postojeće prepreke uklonimo kako bismo što je moguće prije okončali pristupne pregovore i započeli postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju kako bi Hrvatska mogla postati 28. država članica Europske unije", dodao je.

Red kneza Branimira s ogrlicom dodjeljuje se dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u RH za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama.Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. i zauzima šesto mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja. (hina/metro-portal)

30.08.2010. 15:19:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh