« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KOSTURI IZ ORMARA

Josipović: Vlada ne smije biti talac dnevnopolitičkih događanja

Predsjednik Josipović izjavio je kako je premijerka Kosor također zaslužna što se danas može raspravljati i o grijesima vladajućih

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Bernard Čović/Cropix)
Više o

Ivo Josipović

,

Jadranka Kosor

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da Vlada ne smije biti talac dnevnih političkih događanja već mora raditi na reformama koje su preduvjet blagostanja i hrvatskog ulaska u EU.

"Očito da je i na političkoj i pravnoj razini Hrvatska suočena s 'kosturima iz ormara'. Došlo je očito vrijeme da se potezi kriminalne naravi raščiste, bez obzira na stranačku pripadnost i da Hrvatska jasno pokaže da korupcija više ne stanuje ovdje. Naravno, taj proces ne može proći bez optužbi, bez nastojanja da se optuženi brane, to je dio demokracije. Ono što je važno, Hrvatska ne smije biti talac tog procesa, on se mora autonomno odvijati, a vlada mora raditi na reformama koje su preduvjet našeg blagostanja i ulaska u EU", kazao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu" upitan za komentar posljednjih događaja u Hrvatskoj, posebno međusobnih optužbi bivših i sadašnjih članova HDZ-a te svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine.

Složio se s ocjenom da su u Hrvatskoj svi opterećeni unutarstranačkim sukobima u HDZ-u, kazavši da je to "priroda stvari", ali i naglasio kako je također jasno da se Hrvatska pokazala kao zemlja u kojoj je moguće otvoreno raspravljati i o grijesima vladajućih za što zasluge ima i predsjednica Vlade koja je "dopustila" otvaranje takve mogućnosti.

Pritom nije htio nagađati je li razlog što se premijerka 'prihvatila antikorupcijske metle' pritisak EU jer se inače u pregovorima ne bi otvorilo Poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava), kazavši kako je dobro da se proces otvorio i izrazio nadu da će se dovršiti sukladno načelima pravne države.

"Za Hrvatsku je najbolje intenzivno raditi na reformama. Institucije, prije svega Vlada, ne smiju biti žrtve mogućeg razračunavanja s bivšim premijerom niti drugih afera koje će riješiti pravosuđe. Vlada mora biti koncentrirana na reforme i očekujem od Vlade da intenzivno radi na njima jer je to jedini put u EU", naglasio je Josipović.

U kontekstu SDP-ove najave da će u Hrvatskom saboru postaviti pitanje povjerenja Vladi, Josipović je ponovio da je stvar parlamentarne pozicije jesu li izbori potrebni. Rekao je kako, ako do toga i dođe, eventualna promjena vlade "nije nikakva tragedija ni izvanredan događaj" već je to dio sustava parlamentarne demokracije.

Dodao je, upitan za komentar stava premijerke da bi prijevremeni izbori doveli do zastoja u pregovorima, kako je siguran da bi svaka vlada, ova ili ona, radila u interesu hrvatskog ulaska u EU. "Mislim da Hrvatska, bez obzira na izbore, može oštrim tempom nastaviti prema Europi", rekao je.

Upitan za komentar istraga vezanih uz korupciju i kriminal, a koji se povezuju uz pripadnike različitih političkih opcija, Josipović je naglasio da kriminal nema stranačku pripadnost i da nikakva stranačka pripadnost ne smije značiti zaštitu već da prema svakome treba nastupati jednako, pazeći pritom da se u javnosti ne istupi prerano.

"Bez obzira bila riječ o (Zvonimiru) Mršiću, (Toninu) Piculi ili Sanaderu, s optužbama treba pričekati kad se imaju dokazi", naglasio je i pozvao policiju i DORH da prikupe podatke i one koji su 'omastili brk' privedu pravdi. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 18:21:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh