« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KLJUČ POGREŠKE

Josipović upozorava na propuste u slučaju Šljivančanin

Predjednik kaže da su se pogreške manje dogodile na sudu, a više u fazi optužnice gdje je ispušten niz evidentnih zločina

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Haaški sud

,

Ovčara

,

Veselin Šljivančanin

,

Vukovar 1991.

,

Ivo Josipović

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako je smanjenje kazne bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu na Haaškom sudu posljedica propusta u fazi optuživanja te da pravda u slučaju Vukovara nije zadovoljena.

"Kad je riječ o toj haaškoj presudi, ključ pogreške je manje na sudu, a više u fazi optuživanja", ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". U optužnici je ispušten cijeli niz evidentnih zločina, pa je "na temelju takve optužnice možda i trebalo donijeti takvu odluku", rekao je.

Ključnim propustom Josipović ocjenjuje što je za glavnog krivca za vukovarski zločin proglašen netko tko je na razini majora. "Zar zaista itko misli da zapovjedni lanac za Vukovar završava s nekim tko je bio major ili pukovnik. Ja mislim da to nije tako i da bi hrvatsko i srpsko pravosuđe sada, nakon haaškog koje završava svoj rad, trebali vidjeti gdje završava taj zapovjedni lanac", istaknuo je Josipović.

Predsjednik je komentirao i uhićenje bivšeg ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova RH Tomislava Merčepa, koji je osumnjičen za ubojstvo ili nestanak 43 osobe 1991. godine. "Ne želim prejudicirati ničiju krivnju, ali te je zločine trebalo ranije istražiti, a ne čekati 19 godina", rekao je ustvrdivši da bi tada Hrvatska uživala veći međunarodni ugled. (hina/metro-portal)

13.12.2010. 19:27:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh