« Svijet
objavljeno prije 13 godina
GDJE IMA DIMA....

Josipović: Presumcija nevinosti vrijedi i za Sanadera

Predsjednik traži da se raščisti je li Sanader primao mito, ne želi govoriti o njegovoj krivnji prije presude

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

privatizacija Ine

,

Robert Ježić

Ivo Josipović upozorava da svakako treba raščistiti je li bivši premijer Ivo Sanader zlorabio položaj i ovlasti i primio 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj tvrtki Ini, piše Hina.

USKOK je danas potvrdio da je protiv Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je zlorabio položaj i ovlasti i primio mito, a neslužbeno se doznaje kako je osumnjičen da je primio 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadyja, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Uz Sanadera i Hernadyja, istražnim nalogom USKOK-a obuhvaćen je i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, koji je osumnjičen da je pomagao Sanaderu u zloporabi položaja i ovlasti.

"Ta priča se svakako mora raščistiti. Ima jako puno afera koje iz nekih davnih vremena vuku svoje 'repove'", rekao je predsjednik Josipović u intervjuu Media servisu, dodavši da zagovara "politiku nulte tolerancije na svaku korupciju i nezakonitost". Smatra kako je dobro da se takve stvari otvaraju te da smo sada u razdoblju kad politika više ne smije sudjelovati u tome, već je na potezu pravosuđe.

Upitan je li riječ o veleizdaji ako se sumnje pokažu točnima, Josipović je kazao da je to u svakom slučaju ozbiljno, teško gospodarsko djelo protiv vitalnih državnih interesa, ali da za konačne ocjene treba pričekati presudu.

Josipović smatra kako je vlada odavno trebala zaštititi hrvatske nacionalne interese, pa kada se to prije nije učinilo, onda to treba učiniti sada. Upitan znači li to da treba raskinuti ugovor s MOL-om, rekao je kako je to sada stvar istrage te treba vidjeti može li kao posljedica kaznenog djela biti takvo nešto.

"Prerano je, ne bih želio s političke razine prejudicirati rezultate istrage i onoga što je posljedica toga", rekao je hrvatski predsjednik.

Na upit je li moguće da nitko u vladi nije znao kako su se sklapali ugovori s MOL-om i da je to vodio samo bivši premijer Sanader i potpredsjednik vlade Polančec, Josipović je kazao da to "teško može zamisliti", ali da treba pričekati što će se otkriti.

Predsjednik smatra da se sve to neće negativno odraziti na hrvatsko-mađarske odnose. "Ne bi smjelo, mislim da i Hrvatska i Mađarske jesu pravne države i objema je u interesu, ako ima kriminala, da se otkrije i kazni. Sad smo u fazi kad je na potezu pravosuđe", rekao je Josipović.

Upitan o odnosu vlade i MOL-a nakon jučerašnjeg požara u Sisku i pokretanja istrage koliko je od za modernizaciju sisačke rafinerije potrošeno od namijenjenih 300 milijuna dolara, Josipović je kazao da treba vidjeti zašto se dogodio požar te da u svakoj državi tvrtka koja izazove ekološku štetu za nju mora odgovarati.

Na pitanje je li Sanaderov povratak u Hrvatsku dokaz njegova povjerenja u hrvatsko pravosuđe, rekao je kako svatko u Hrvatskoj mora imati pravedno suđenje te da će cijeli postupak biti pod posebnom paskom i brigom hrvatske i međunarodne javnosti.

Upitan treba li bivšem premijeru Sanaderu isplatiti saborske plaće iako je bio u pritvoru, a ne u Hrvatskom saboru, predsjednik Josipović kazao je da su tu propisi vrlo jasni te treba učiniti samo ono što propisuje zakon. "Drugo je, ako bi bila osuđujuća presuda, pitanje naknade štete, oduzimanje imovinske koristi i sl. Presumcija nevinosti vrijedi i za Sanadera", rekao je Josipović.

21.06.2011. 21:07:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh