« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
O JEDNAKOSTI KRITERIJA

Josipović: Politiku treba odmaknuti od HOK-a

"Komora je neobično brzo reagirala na poticaj koji je došao od, da tako kažem, tri tenora naše politike, i mislim da to nije dobro", kaže hrvatski predsjednik

Ivo Josipović hrvatska odvjetnička komora Anto Nobilo
Ivo Josipović hrvatska odvjetnička komora Anto Nobilo (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

Tito

,

Bleiburg

,

Ivan Jarnjak

,

HOK

,

Anto Nobilo

,

Kumrovec

,

Ivo Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da politiku treba odmaknuti od Hrvatske odvjetničke komore koja je, ustvrdio je, neobično brzo reagirala na istup odvjetnika Ante Nobila.

"Komora je neobično brzo reagirala na poticaj koji je došao od, da tako kažem, tri tenora naše politike, i mislim da to nije dobro. Mislim da je malo onih koje to nije asociralo na neku povezanost (s politikom), a čuo sam se s mnogim odvjetnicima i oni slično misle", ustvrdio je predsjednik Josipović u razgovoru za Media Servis upitan za komentar pokretanja stegovnog postupka protiv Nobila, odvjetnika bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

Naglasivši kako se politiku mora odmaknuti od HOK-a, Josipović je postavio i pitanje jednakosti kriterija jer je, kako je rekao, u prošlosti bilo slučajeva u kojima su odvjetnici na razne načine istupali u medijima, a HOK nije reagirao. Pritom nije htio komentirati istragu koja se provodi protiv Polančeca ističući kako bi bilo neumjesno da se kao predsjednik Republike "upušta u konkretni slučaj" jer je to stvar državnih tijela, policije, DORH-a i sudstva.

Najavio je da će uskoro posjetiti Bleiburg i odati počast ubijenim vojnicima i civilima jer se ondje "dogodilo nešto što se nije trebalo i smjelo dogoditi", pri čemu je dodao kako je posjet samo pitanje vremena i okolnosti. No, ocijenio je i da bi Hrvatski sabor trebao razmisliti o drukčijem načinu obilježavanja bleiburške tragedije. Osvrnuo se pritom na subotnje obilježavanje 65. godišnjice stradanja i na govor potpredsjednika Hrvatskoga sabora Ivana Jarnjaka.

"Komora je neobično brzo reagirala na poticaj koji je došao od, da tako kažem, tri tenora naše politike, i mislim da to nije dobro", kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Ja sam rekao da neću tamo dok se koristi za politiku, a vidite i potpredsjednik Sabora nije odolio, već je ispalio jednu malu strelicu prema meni smatrajući da sam tamo trebao biti", rekao je hrvatski predsjednik i dodao da mu ondje nije bilo mjesto jer je ponovno, iako u manjoj mjeri, bilo ustaškog znakovlja.

Ni Jarnjaku ondje nije bilo mjesto jer je, kako je dodao, jedan od organizatora bleiburške komemoracije (tajnik počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić) "čovjek kojem se sudilo za ubojstvo i vodi mu se postupak zbog otmice".

"Mislim da je Jarnjak, ako već nije vodio računa o svom dignitetu, trebao voditi o dignitetu žrtava i Sabora. Mislim da je vrijeme da Sabor razmisli da na jedan drugi način obilježi stradanje na Bleiburgu", ocijenio je. Predsjednik Josipović izrazio je nadu da će Hrvatska do kraja godine završiti pregovore s EU-om, pri čemu je rekao kako je ostala samo još jedna prepreka, Poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava).

Istaknuo je kako bi bilo nepravedno da se Hrvatsku osuđuje za nesuradnju s Haaškim sudom zbog topničkih dnevnika. "Tu smo dosegnuli plafon i bilo bi nepravedno da se Hrvatsku proziva za nesuradnju. Mislim da je vlada učinila sve što je moguće", istaknuo je i dodao kako od glavnoga haaškog tužitelja Sergea Bramertza, koji idućeg tjedna dolazi u Zagreb, očekuje da će "prepoznati što se radi i da će revidirati ocjenu".

Opovrgnuo je najave iz nekih medija da će ovog vikenda posjetiti Kumrovec, gdje se obilježava rođendan Josipa Broza Tita, i rekao kako će biti u Krapini i posjetiti novootvoreni muzej neandertalaca. Zauzeo se za to da se dužnosnike u javnoj komunikaciji naziva "onako kako je primjereno". (hina/metro-portal)

18.05.2010. 22:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh