« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SPORNI STAVAK

Josipović: Oni koji su nadležni za donošenje zakona nisu ga donijeli

POGLEDAJTE VIDEO - Josipović podržava izvješće Ustavnog suda u kojem se upozorava da nema zakona koji uređuje ustrojstvo Ureda predsjednika

(Infopunkt.tv)
Više o

Ured predsjednika

,

Ustavni sud

,

Ivo Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović snažno je danas podržao izvješće Ustavnog suda u kojem se upozorava da nije donesen zakon kojim se uređuje ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika Republike te da bi taj problem trebalo riješiti predstojećim ustavnim promjenama.

"Snažno podržavam izvješće Ustavnog suda jer ono konstatira kako oni koji jesu nadležni za donošenje zakona nisu donijeli zakon kako to Ustav traži", rekao je Josipović na konferenciji za novinare u svome Uredu na Pantovčaku.

Dodao je da izvješće Ustavnoga suda predlaže dvije alternative - ili donošenje zakona ili da se u sklopu aktualnih izmjena Ustava drugi stavak članka 106. promijeni.

"Snažno podržavam to što je Ustavni sud izrekao u svom izvješće i predlažem onima koji pripremaju ustavne promjene, dakle Saboru, da ili donesu zakon ili da promijene drugi stavak članka 106.", dodao je Josipović koji smatra dobrim da je Ustavni sud reagirao i "ukazao da se ustavno-pravni poredak treba poštivati".

Josipović drži da bi primjerenije bilo da se promijeni drugi stavak članka 106. Ustava.

"Gledajući praktičnost i određenu analogiju koja se može primijeniti u odnosu na ured Vlade i sam Sabor, vjerojatno bi bilo primjerenije da se promijeni drugi stavak članka 106. Tim prije što je on donekle u smislenoj koliziji sa stavkom prvim istog članka".

Kazao je kako je prilikom dolaska na Pantovčak znao da zakon nije donesen te da je na to upozorio i Vladu. Podsjetio je da je prije više godina bila oformljena i radna skupina za donošenje tog zakona, te ocijenio kako zakon vjerojatno nije donesen "zbog toga što se nije moglo uskladiti prvi i drugi stavak članka 106.".

Donošenje zakona kojim bi se uredio rad Ureda predsjednika predviđen je 106. člankom Ustava koji glasi:

Predsjedniku Republike u obavljanju njegovih dužnosti pomažu savjetodavna tijela. Članove tih tijela imenuje i razrješuje Predsjednik Republike. Nisu dopuštena imenovanja koja su u suprotnosti s načelom diobe vlasti.

Savjetodavni, stručni i drugi poslovi obavljaju se u Uredu Predsjednika Republike. Ustrojstvo i djelokrug Ureda uređuje se zakonom i pravilnikom. (hina/metro-portal)

12.05.2010. 19:22:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh