« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PULS NARODA

Josipović najpopularniji političar u zemlji

Vodeća politička stranka u Hrvatskoj trenutno je SDP, ali je rezultat lošiji nego prije mjesec dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

Ivo Josipović

,

CRO Demoskop

,

popularnost predsjednik

,

pad popularnosti

Najvažnije političke osobe u zemlji su predsjednik države, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i čelnik vodeće opozicijske stranke Zoran Milanović. Velikoj trojci nije niti blizu četvrta politička funkcija u državi, predsjednik Sabora. Barba Luka očito je krenuo na svoj politički "put prema dolje" koliko u stranci, toliko i u očima građana.

Iznimka je novoizabrani predsjednik, koji je kao novo lice i političko osvježenje zasjeo na vrh ljestvice najpopularnijih političara u zemlji. Za 39,8% anketiranih građana Ivo Josipović je najpozitivnija politička ličnost, a svojim staloženim i racionalnim stavovima prvih tjedana svoga mandata uspješno je zamjenio dosadašnjeg miljanika građana, Stipu Mesića.

Prema CRO-Demoskopu trenutno vodeća stranka u Hrvatskoj, SDP u ovomjesečnom istraživanju izbor je za 31% hrvatskih građana/ki. Policijske optužnice protiv SDP-ovih visokih dužnosnika utjecale su i na izbor ove stranke u ovomjesečnom istraživanju stranačkog rejtinga - prošli mjesec rezultat je bio bolji 32,2%.

Jad i bijeda najjačih stranaka

Istovremeno, SDP je i dalje vodeća stranka s 6,7 postotnih bodova ispred HDZ-a, te 3 postotna poena više od rezultata postignutog u lipnju, odnosno prije odlaska bivšeg premijera.

HDZ je na drugom mjestu s izborom od 24,3%. Jadranka Kosor je uspjela stabilizirati podršku svojoj stranci na razini od oko 24% (najslabiji rezultat je njezina stranka zabilježila u istraživanju u rujnu kad je iznosila 21,9%, a najbolji u studenome 24,6%).

Ivo Sanader na vrhu krive liste

Ivi Sanaderu građani nisu oprostili političke vratolomije i spletke. Bivši premijer i dalje je najnegativniji političar Hrvatske iako se trend negativnog doživljaja postupno ublažava. Sanader je u posljednjem istraživanju nanegativniji političar u zemlji za 33,8% ispitanika, dok je zenit njegovog negativnog doživljaja bio nakon njegovog neuspjelog stranačkog puča u siječnju (50,9%).

Na drugom mjestu negativnih doživljaja političara su svi političari i to za 9% ispitanika. Na trećem je mjestu Zoran Milanović s izborom od 6,6% (prošli mjesec 5,9%), dok je odmah iza njega Jadranka Kosor s veliim porastom negativnog doživljaja u posljednjih mjesec dana (s 2,1% prije mjesec dana na sadašnjih 5,8%).

Više na Profitiraj.hr

02.04.2010. 12:29:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh