« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DOBRI ODNOSI

Josipović: Moramo težiti pomirenju u regiji

Predsjednik Ivo Josipović pozitivnim ocijenjuje svoj susret s Tadićem i najavljuje njegov dolazak u Vukovar

Josipović
Josipović (Mario Todoric/CROPIX )
Više o

Boris Tadić

,

Vukovar

,

Ivo Josipović

,

Hrvatska Srbija

,

regionalna suradnja

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu kako su razgovori koje je u nedjelju vodio sa svojim domaćinom, srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, protekli u ozračju punog razumijevanja izrazivši svoj optimizam u pogledu daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa dviju zemalja.

"Još jednom moram istaknuti kako su razgovori protekli u atmosferi punog razumijevanja, da smo načeli mnogo konkretnih stvari, da naše vlade dobro surađuju te da sam veliki optimist u pogledu razvoja budućih odnosa iako svi znamo da ima ozbiljnih problema koje treba riješiti", rekao je Josipović novinarima nakon razgovora u ponedjeljak s predstavnicima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Pomirenje u regiji je nužno

Govoreći na sastanku, održanom u beogradskom uredu Fonda za humanitarno pravo, o stradanju, procesu pomirenja i žrtvama, Josipović je istaknuo kako je njegovo stajalište o pomirenju u regiji nepromijenjeno i da će svojim političkim angažmanom nastaviti tomu pridonositi te da je u predsjedniku Tadiću našao partnera s kojim dijeli iste ciljeve kada je o tome riječ.

"Znam da vrijeme za žrtve i stradalnike sporo ide, ali i da pravda, mir i razumijevanje ne dolaze lako", rekao je hrvatski predsednik, dodavši kako su odnosi u regiji u posljednje vrijeme u usponu.

Na pitanje novinara nakon sastanka hoće li srbijanski predsjednik Boris Tadić posjetiti Vukovar, Josipović je kazao kako u to ne sumnja jer mu je Tadić najavljivao i ranije taj dolazak, te dodao kako pretpostavlja da će se to dogoditi relativno uskoro.

Tadić u Vukovaru u studenom?

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić pozitivno je ocijenila ideju o Tadićevu posjetu Vukovaru te navela kako bi najprikladniji datum bio od 18. do 20. studenog, kada su 1991. godine završene borbe u tom gradu. Dodala je kako smatra da su sazreli politički uvjeti za taj posjet.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je u nedjelju, nakon sastanka s Josipovićem, kako se može očekivati i njegov posjet Vukovaru, te da ga za to nitko ne treba pozvati.

"Nitko me ne mora pozvati ni na jedno mjesto stradanja, sam ću doći, ali naravno da ću tada biti zajedno sa svojim prijateljem Ivom Josipovićem. Odabrat ćemo pravi trenutak za to", kazao je Tadić.

Svoj prvi službeni posjet Srbiji predsjednik Hrvatske započeo je u nedjelju sastankom sa srbijanskim predsjednikom nakon čega su se dvojica predsjednika javnosti obratili na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.(hina/metro-portal)


19.07.2010. 14:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh