« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
JOŠ JEDAN TEST

Josipović: Istraga Mladena Barišića mora biti temeljita

Predsjednik Ivo Josipović je u razgovoru na Radiju 101 naglasio da se istraga u Barišićevom slučaju mora provesti bez uplitanja politike

Ivo Josipović i Jadranka Kosor
Ivo Josipović i Jadranka Kosor (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Ivo Josipović

,

Mladen Barišić

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas, komentirajući uhićenje bivšeg ravnatelja Carinske uprave i bivšeg glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića, da se istraga u tom slučaju mora provesti temeljito, bez utjecaja politike. Josipović je to kazao gostujući na Radiju 101.

"Istraga se mora provesti temeljito, bez utjecaja politike jer će se upravo po tome hoće li se kvalitetno riješiti svi ti slučajevi ovisiti ocjena je li Hrvatska sposobna ući u EU i zatvoriti Poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava)", istaknuo je predsjednik.

"Pustimo policiji i DORH-u da naprave svoj posao do kraja", dodao je te ponovio da je ključno neovisno funkcioniranje institucija zaduženih za nadzor (pravosuđe, DORH, Porezna uprava, financijska policija). "Bitno je da su one izvan političkog utjecaja i kontrole ove ili one stranke", naglasio je Josipović.

Pritom je dodao - odgovarajući na pitanje je li u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za prijevremene izbore - kako kriza u zemlji nije samo ekonomska već i politička.

"No, hoće li se ići u izbore stvar je parlamentarne situacije. Ali, složio bih se da imamo ozbiljni problem u funkcioniranju sustava, a s druge strane, otvaranje raznih istraga znak je da država počinje funkcionirati. A ponavljam, za Hrvatsku je neobično važno da se svi ti postupci riješe 'lege artis'. To ne znači da nužno mora biti osuđujuća odluka, da ne ispadne da se žrtvuje onoga ili ovoga na oltar EU ili neke naše budućnosti. Naprosto, postupak mora biti provedene neovisno, bez utjecaja politike", naglasio je.

Na pitanje slaže li se s ocjenama koje se pojavljuju u javnosti da DORH radi kampanjski, Josipović je podsjetio kako je još dok je bio saborski zastupnik glasovao protiv izvješća o radu DORH-a koje je podnio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, nezadovoljan učinjenim vezano uz gospodarski kriminal i korupciju te pretvorbu i privatizaciju.

"No, danas se počelo raditi i treba (Bajiću) pustiti da završi svoj posao i mandat. A dobro je, i to treba u dobro ubrojiti premijerki Jadranki Kosor, da Bajić više nema političke zapreke da otvara sve slučajeve, pa i one najviših državnih dužnosnika. I to je pozitivno za cijelu Hrvatsku", naglasio je  Josipović.

Na novinarski upit jesu li se stekli uvjeti za zabranu rada HDSSB-a s obzirom da ta stranka ne priznaje presudu za ratni zločin Branimiru Glavašu i aktivno mu pomaže, a postoje i sumnje na podmićivanje sudaca, Josipović je kazao kako o tome odlučuje Ustavni sud svih hrvatskih građana poštivati Ustav i sudove.

"To je obveza svih nas. Tko ne poštuje presude sudova ne poštuje ustavni poredak. Ne smije biti ni jedne stranke koja ne poštuje ustavni poredak, i ako se pokaže da stranka organizira ona djelovanja koja su protivna ustavnom poretku, za to postoje sankcije", rekao je.

Govoreći o budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u kontekstu nedavnog pada dvaju MIG-ova, Josipović je rekao kako bi bio najsretniji da Hrvatska zadrži mogućnost kontrole vlastitog zračnog prostora.

"Konzultirat ću se sa strukom, ali volio bih kada bismo mogli postojeći vozni park modernizirati i pričekati vremene kada se nadam da će Hrvatski imati sredstva da kupi dobre avione", rekao je Josipović. "Odluka će biti donesena vrlo brzo", a za dva tjedna će se o tome razgovarati na sjednici Vijeća za obranu , najavio je. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 14:08:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh