« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
FINIŠ UTRKE

Josipović i Bandić ulaze u drugi krug

Bandić je pretekao Vidoševića za 2,5 posto, ali razlike između kandidata koji se natječu za drugo mjesto još uvijek su male

(Mario Pušić/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Dragan Primorac

,

Vesna Pusić

,

Nadan Vidošević

,

Andrija Hebrang

,

predsjednički izbori

,

Ivo Josipović

,

drugi krug

Iako su neke nedavne ankete najavljivale lagani pad rejtinga predsjedničkog kandidata Milana Bandića, najnovije istraživanje koje je za Jutarnji list provela agencija Mediana Fidea pokazuje da ovaj bivši SDP-ovac ipak ulazi u drugi krug.

Istraživanje je provedeno između 16. i 22. prosinca na 1000 ispitanika te je potvrdilo čvrstu prvu poziciju koju i dalje drži SDP-ov Ivo Josipović sa 24,8 posto potpore.

Izgleda da se Bandićeva kampanja po cijeloj Bosni i Hercegovini isplatila jer trenutno dobiva 2,5 posto više glasova od svog najvećeg konkurenta Nadana Vidoševića. Kada se još zbroje i glasovi dijaspore (oni nisu uključeni u anketama, a zagrebački gradonačelnik uživa među tim glasačima veliku potporu), jasno je da Bandićev rejting može još narasti.

Naime, iako mnogi tvrde da glasovi iz BiH ne mogu donijeti prevagu, činjenica je da se za drugo mjesto vodi neizvjesna bitka i samo nekoliko postotaka može puno značiti.

Vesna Pusić pretekla je, pak, sa 7,8 posto i Hebranga i Primorca. Budući da bilježi konstantan rast i veću podršku iz istraživanja u istraživanje, sigurno može žaliti što kampanja ne traje još malo duže.

Kandidat vladajuće stranke Andrija Hebrang, nije čak ni na petom mjestu - za 0,3 posto pretekao ga je Dragan Primorac, njegov vjerojatno najljući protivnik i konkurent kojeg voli nazivati ratnim dezerterom i pripadnikom 'washingtonske divizije'.

No, razlike između kandidata koji se bore za ulazak u drugi krug doista su premale da bi se išta sa sigurnošću moglo reći. Jako će važno biti i koliki će biti odaziv glasača, a sve ćemo znati u nedjelju navečer.

23.12.2009. 22:48:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh